Liste čekanja rastu, a mašine se kvare

Pacijenti sa Instituta za onkologiju u Sremskoj Kamenici više ne mogu da idu na zračenje u Beograd jer se i tamo pokvario aparat za zračenje, a na terapiju se, zbog velikih gužvi, i dalje šalju u Kladovo i Kragujevac.
Pacijenti sa Instituta za onkologiju u Sremskoj Kamenici više ne mogu da idu na zračenje u Beograd jer se i tamo pokvario aparat za zračenje, a na terapiju se, zbog velikih gužvi, i dalje šalju u Kladovo i Kragujevac, kao i prethodnih pola godine.

Pacijentima je u Kliničkom centru Kragujevac sada na raspolaganju 10 termina za zračenje, dok je 20 termina obezbeđeno u Zdravstvenom centru Kladovo, kaže direktorka za organizaciju rada Dubravka Striber-Devaja.

"U dogovoru sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje i zdravstvenim ustanovama, Institut za onkologiju Vojvodine upućivao je pacijente sa spiska za zračnu terapiju u Zdravstveni centar Kladovo, Vojnomedicinsku akademiju u Beogradu i Klinički centar Kragujevac. U martu ove godine, Institut je telefonskim putem obavešten od strane VMA Beograd da nije u mogućnosti da prima pacijente Instituta za onkologiju na zračnu terapiju, zbog kvara aparata za zračenje. Pacijenti se u Zdravstveni centar Kladovo i Klinički centar Kragujevac i dalje upućuju prema medicinskim indikacijama, a RFZO finansira troškove boravka", kaže Striber-Devaja.

Zbog svega dva linearna akceleratora koja se na Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici koriste u tri smene, češće dolazi do kvarova na ovim uređajima, a zbog toga se dnevne terapije odlažu dok se uređaj ne popravi. Ova dva uređaja su relativno prevaziđeni – stariji je nabavljen 2004, a mlađi 2007. godine, a u toku je postupak javne nabavke za dva nova uređaja za zračenje, posredstvom Fonda za kapitalna ulaganja. Vrednost ove nabavke je 872 miliona dinara, a konkurs je otvoren do 25. avgusta. Prema rečima Striber-Devaje, ni dva nova uređaja neće rešiti problem velikih gužvi u redu za terapije zračenja.

"Za optimalno sprovođenje zračne terapije za teritoriju Vojvodine neophodno je osam aparata, po svetskim preporukama jedan aparat na 250.000 stanovnika. Trebalo bi naglasiti da je, prema geografskoj regionalizaciji onkoloških centara, na Institut za onkologiju upućeno više od četvrtine populacije Srbije, odnosno oko 2.156.000 stanovnika", kaže direktorka za organizaciju rada i napominje da na Institutu za onkologiju godišnje oko 2.500 pacijenata prođe zračenje u trajanju od šest nedelja, odnosno pet terapija nedeljno.

Na listi čekanja se trenutno nalazi 658 pacijenata, što je za oko 200 pacijenata manje nego pre tri meseca, kada ih je bilo više od 800. Oni na početak zračenja čekaju u proseku tri do četiri meseca, dok je evropski prosek čekanja oko dva meseca. Tokom letnjih meseci nedeljno se na listu čekanja upiše oko 40 pacijenata koji čekaju na terapiju, dok je broj onih koji se sa liste brišu tj. počnu sa terapijom mnogo manji, napominju iz Instituta za onkologiju Vojvodine. (Gorica Nikolin - gorica@021.rs)

  • mom bg

    26.07.2014 09:45
    sramota me je ovakvih vesti...
    da li se spremamo za eu ili za ulazak u neku subsaharsku uniju, zadnjih 15 godina ...?!
  • alisa

    25.07.2014 07:33
    halo molim
    Stvarno je vise smesno koliko se ljudi igraju inteligencijom naroda...ali je vec stvarno smesno.Samo neka mi objasni ta doticna.kako je moguce da bivsi pokrajinski sekretar za zdravstvo a sadasnji direktor Instituta za Onkologiju nje ranije o tome razmisljao...sve se radi preko ledja pacijenata a onda samo novi bogatasi izlaze jer najsladja je lova na tudjoj muci i nesreci kao i u zdravstvu..Pa onaj amerikanac sto su ga doveli sto se bavi borbom protiv korupcije je rekao da se kod njih trgovina listama cekanja kaznjava kao ubistvo..Eto nisam ni znala da u zdravstvu ima i pomocnik direktora za orgaqnizaciju rada..
  • 25.07.2014 07:24
    najveci nerad i korupcija u zdravstvu u srbiji je u kamenici. da mi je samo da vidim tu guzvu koju cine sestre i lekari i svi moguci i nemoguci rodjaci. leglo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti