FOTO: Matice srpske jedna od najružnijih ulica u Novom Sadu

Ulica Matice srpske, razrovana je i iskopana, a poseban problem su "čudna" arhitektonska i urbanistička rešenja, koja ruže izgled ove važne novosadske ulice.
Ulica Matice srpske, koja nosi ime jedne od najvažnijih kulturnih institucija naše zemlje, razrovana je i iskopana, tako da automobili i biciklisti teško mogu kroz nju da prođu bez posledica, a poseban problem su "čudna" arhitektonska i urbanistička rešenja, koja ruže izgled ove važne novosadske ulice.

"Ja živim u ovoj ulici od 1979. godine, to je nekada bila tiha i mirna ulica, a sada maltene ne možemo da živimo od buke automobila. Znate, ovde se parking ne plaća, pa danju, a posebno noću, svi koji izlaze u centar dolaze u našu ulicu da se parkiraju, stalno je prenatrpano", kaže za 021 gospođa Verica.

Njena komšinica Slavka žali se da je njena mala unuka nekoliko puta pala zbog rupa na trotoaru, koje su više puta krpljene pa je podloga nesigurna i neravna. Sa druge strane, nešto mlađi komšija Milan za 021 kaže kako je njemu kao vozaču najveći problem ogromna rupa koja se svake godine iznova otvara u dnu ulice, kako kaže, valjda zbog nekih podzemnih voda.

Ulica Matice srpske je stara ulica na Podbari, koja je zadržala tradicionalni izgled i zaštićena je, međutim, u okviru ove ulice napravljena su neka čudna arhitektonska rešenja. U oči upadaju jarke boje fasada određenih zgrada, koje se nalaze u blizini zdanja Matice srpske, a najveći problem predstavlja zgrada u Matice srpske broj 6.

Nadležna institucija za odobravanje promene ili sanacije fasada je Zavod za zaštitu spomenika kulture, kome po zakonu građanin koji želi da sanira fasadu mora da se javi. Kako 021 saznaje, ova institucija nije dobila zahtev ni za jednu sanciju fasade još od 2009. godine, pa prema tome fasada iz Matice srpske broj 6 bespravno je ofarbana u boju koja po mišljenju ljudi iz Zavoda sasvim narušava izgled ulice.

Pored pomenutih, vidljivih problema, ulica Matice srpske ima i nevidljive probleme. Najveći od njih je problem sa kanalizacijom. Na pojedinim mestima su vremenom umesto prizemnih kuća nikle stambene zgrade, koje imaju i trostruko veću kvadraturu od prethodnih. Samim tim je i broj stanovnika povećan, a stara i dotrajala kanalizaciona mreža opterećena je i nedovoljna da potkrepi potrebe stanovnika, pa su, po rečima komšija, svakodnevne pojave neprijatni mirisi iz kanalizacije ili poplave.

Do sada u nadležnim institucijama, kako nam je rečeno, nema prijava vezano za komunalne probleme u ovoj ulici, niti zahteva za sanaciju kanalizacije i vodovoda.

Kada neko od građana uoči ovakve probleme u svom komšiluku i želi da ih prijavi nadležnima radi pokretanja rešenja problema, postoji dve instance kojima se mogu obratiti. Ukoliko se radi o izgradnji nekog novog dela ulice ili kanalizacije i vodovoda, građani moraju prvo da se obrate Gradskoj kući sa zvaničnim zahtevom, odakle se dalje zahtev prosleđuje nadležnim javnim preduzećima.

Međutim, ukoliko se radi o sanaciji postojeće infrastrukture ulice, građani preskaču Grad i sa zvaničnim zahtevima treba da se obrate direktno ili Vodovodu i kanalizaciji ili ZIG-u ili pak Zavodu za zaštitu spomenika kulture, koji u saradnji sa Urbanizmom pristupaju rešavanju problema. (Gordana Ćosić - gocacosic@021.rs)

  • Višekruna

    24.07.2014 16:02
    samo sutra
    Obraz đon. Dvanaest godina života smo vam sj...li mi, ovi sad ce bar još četiri pa ako bi mi mogli opet... Jbg izvinite.
  • Višekruna

    24.07.2014 14:08
    nije to ništa
    Dodjite na Sajlovo da vidite šta je ruglo. Celo naselje kao da je planski građeno, kuće sve podjednake veličine ali zato ulice... Ako se uopste mogu tako nazvati. Izvinjavam se ne znam koji se stručan termin za rupu na rupi sve sa pripadajucim blatom a leti prašinom.
  • Mirijevo

    24.07.2014 13:48
    A tek u BG-u
    Ulica je zatvorena već više od dva meseca iako je jedna od glavnih saobraćajnica za stanovnike Mirijeva, radovi na njenoj sanaciji nisu ni počeli

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti