Radnici "Jugodenta" zakinuti za 10 miliona dinara

Nekadašnji radnici AD "Jugodent" u stečaju obratiće se policiji i sudu jer, kako tvrde, od ukupne stečajne mase u bankrotu od 35 miliona dinara za zaostale zarade, još nisu dobili celokupnu sumu koja im pripada, već svega oko 25,6 miliona dinara.
Nekadašnji radnici AD "Jugodent" u stečaju obratiće se policiji i sudu jer, kako tvrde, od ukupne stečajne mase u bankrotu od 35 miliona dinara za zaostale zarade, još nisu dobili celokupnu sumu koja im pripada, već svega oko 25,6 miliona dinara.

"Dobili smo prošle nedelje novac, ali ne u iznosu do 35 miliona dinara. Do naših para došli smo posle obnovljenog rešenja Stečajnog veća Privrednog suda u Novom Sadu, prema kome je stečajni upravnik bio obavezan da napravi nov obračun podele novca, jer nije postupio po prvom rešenju Stečajnog veća od 23. maja. Ne znam koliko je tačno radnika, od oko 160 bivših zaposlenih, obeštećeno za neisplaćenih deset do 36 zarada, ali smo dobili informaciju da je isplaćeno 25,6 miliona dinara prema rasporedu, odnosno po datumima sudskih zahteva za hipoteku nad preduzećem", kazao je nekadašnji direktor preduzeća Nedeljko Kovačević.

"Jugodent", upravna zgrada i pogon na Futoškom putu su prodati za 150 miliona dinara krajem marta prošle godine, ali je tek posle nekoliko meseci novac od prodaje dobilo svega 17 radnika u iznosu od 12,5 do 13 miliona dinara. Zbog toga su ostali radnici, razlučni poverioci, uložili prigovor Stečajnom veću Privrednog suda koje je usvojilo prigovor.

U Agenciji za privatizaciju rekli su da je Stečajno veće naložilo stečajnom upravniku nov obračun isplate razlučnih poverilaca, tako da za svaku pojedinačnu nepokretnost opterećenu razlučnim pravom obračuna samo deo troškova oglašavanja i deo troškova procenjene imovine, kao i nagradu stečajnom upraviku, a da razliku isplati razlučnim poveriocima, po rasporedu sticanja prava na odvojeno namirenje. Na osnovu tog obračuna raspoloživa sredstva za namirenje razlučnih poverilca su uvećana za dodatnih 25.620.018,60 dinara.

U Agenciji za privatizaciju naveli su još da su razlučni poverioci prvobitno isplaćeni u ukupnom iznosu od oko 92 miliona dinara ( radnici i firme). U vezi s novcem od prodaje, (150 miliona dinara) iz Agencije su rekli da "stečajni upravnik napominje da se sredstva ostvarena na osnovu priliva u toku stečaja nalaze na bankovnim računima stečajnog dužnika, gde se uredno oročavaju".

Na pitanje zašto je stečaj - bankrot trajao bezmalo četiri godine, u Agenciji kažu da je za to vreme proglašeno čak pet neuspelih prodaja različitim metodama, tri javnim nadmetanjem i dve javnim prikupljanjem ponuda. Prva prodaja bila je upriličena 7. decembra 2010. godine, da bi tek 29. marta 2013. godine "Jugodent" dobio novog vlasnika, veterničko preduzeće "Ornament", koje je posle nekoliko dana uplatilo celokupan iznos -150 miliona dinara. Iz Agencije skreću pažnju da stečajni postupak - bakrot još traje, jer predstoji glavna deoba stečajne mase (nije još prodata celokupna imovina) i druge aktivnosti vezane za zaključivanje stečaja.
  • alo,alo

    27.07.2014 09:16
    ali je zato
    stecajni upravnik dobro sebe namirio !!!
  • 26.07.2014 18:55
    Neko mora da placa struju srbijancima.
  • zombi

    26.07.2014 16:22
    Zar ova firma nije propala jos pre 20 godina?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti