Poslovni prostor - primer nagomilanih stolica u javnom sektoru

Glomaznost državnih službi je veća nego što je iko i pretpostavljao.
Nekada je u "Poslovnom prostoru" bilo zaposleno 18, a danas je preko 80 radnika, dok je u nekadašnjem "Naftagasu" radilo tri i po puta više radnika nego u OMV, mada je firma imala petnaest puta manji učinak od austrijskog bušača nafte.

Navodno se i sam premijer Aleksandar Vučić iznenadio kada je donedavni ministar finansija Lazar Krstić predočio da je u cilju stabilizacije budžeta, uz umanjenje penzija, neophodno otpustiti 160.000 zaposlenih u javnom sektoru, a preostalima plate sniziti za 15 odsto. Epilog je poznat.

Glomaznost državnih službi je veća nego što je iko i pretpostavljao. Pre tri godine smatralo se da u ovom segmentu, zasnovanom na korišćenju državnih monopola i(li) finansiranom iz budžeta, radi pola miliona ljudi; bilo je očito da statistički podaci prikrivaju stvari. Napokon je Krstić izišao sa cifrom o 786.000 "javnaš", ali nije jasno da li su uračunati radnici u DB (njihov broj je državna tajna), vojsci, a izvesno je da analiza nije u celosti ubuhvatila ni zaposlene na određeni rok ili osnovom ugovora o delu.

Ovakvi oblici angažovanja se po isteku roka važnosti obnavljaju, pa je u pitanju izdatak isti kao da je i reč o stalno zaposlenom. Kako se Odluka o zabrani zapošljavanja ne odnosi na ovu vrstu angažmana, oba su ostala u funkciji zapošljavanja partijskih apartčika i članova. Tako se sada broj radnika u javnom sektoru ceni na 900.000, više nego svaki drugi od 1,7 miliona ukupno zaposlenih.

Novosadski primeri kao ilustracija razmere širenja državnih službi i preduzeća

Pred kraj jednopartijskog sistema, rađena su, po starom običaju, procene razvoja društvenih firmi. Novosadski "Poslovni prostor", u nešto drugačijoj konfiguraciji opštinske uprave, tada je zapošljavao 18 radnika i rentirao oko 260.000 kvadratnog metara gradske imovine. Predviđalo se da kada grad dostigne 360.000 stanovnika i imovina bude uvećana na 290.000 kvadrata, bude 24 zaposlena.

Danas u gradu živi stanovništva približno procenjenoj cifri, ali, u međuvremenu grad skoro da nije ulagao u nekretnine. Naprotiv, država je pod svoje uzela 30.000 kvadrata, a približno isto, ali najatraktivnijeg i najprofitabilnijeg prostora restitucijom je vraćeno nekadašnjim vlasnicima. U "Poslovnom prostoru", međutim, radi preko 80 radnika, pa je višak 85 odsto zaposlenih!

Drugi primer je "Naftagas", iz predprivatizacionog perioda segment NIS-a za geološka istraživanja i vađenje nafte. U njemu je radilo 4.500 radnika, godišnje je vadio oko 300 miliona kubika gasa i 700.000 tona nafte. Sličan segment austrijske naftne kompanije OMV je imao 1.750 zaposlenih, godišnje je vadio sedam milijardi kubika gasa i devet milijardi tona nafte. Dvadesttri, odnosno trinaest puta više nego naša firma.

Cifre su toliko ubedljive da je svaki komentar nepotreban; licitiranjem bilo kog procenta viška radnika u ovom segmentu ne bi se pogrešilo, a otpuštanje bi moglo biti i trostruko više nego što je najavio donedavni ministar. (Živan Lazić)

  • 30.07.2014 06:50
    Da li iko zna šta je sve češća praksa u javnim preduzećima?

    Sretnem poznanicu,kaže otišla u penziju pre 2 godine,ima dobru penziju ali još uvek radi u "Stanu" honorarno.
    I nije jedina!

    Znači da ni zvanični podaci o prekobrojnima nisu tačni jer ih ima mnogo više!
  • 30.07.2014 06:41
    Nedavno pročitah zvanični podatak da Nemačka,sa oko 70 miliona stanovništva ima brojčano manji birokratski aparat nego Srbija.

    O javnim preduzećima da se i ne govori,ali na primer samo u Komunalnom u NS ima preko 3000 zaposlenih a primaju ih još,kao što se radi i u ostalim preduzećima.

    Ne mogu nam tom brzinom povećavati poreze na imovinu ,koliko ih brzo zapošljavaju,a većina nas je sada već na granici preživljavanja.
  • beks

    29.07.2014 14:41
    pokrainska uprava
    Zaposlenih 1500,plate od 20.000 do 160.000 sramota a kad bude raspad letece ti sto imaju 20.000....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti