Građani dobili bitku da Dom kulture ne postane teretana

Sporna situacija u vezi sa vlasništvom nad prostorijama Kulturno-umetničkog društva "Sloboda" iz Rumenke konačno je rešena.
Sporna situacija u vezi sa vlasništvom nad prostorijama Kulturno-umetničkog društva "Sloboda" iz Rumenke konačno je rešena.

KUD "Sloboda" postoji već 34 godine, a osnovali su ga meštani Rumenke. On se trenutno nalazi u vlasništvu Grada Novog Sada, kojem bi zakupci trebalo da plaćaju kiriju za prostore, kao i za Dom kulture, smešten tik uz KUD.

Prostorije KUD "Sloboda" i Doma kulture godinama su koristili članovi ovog kulturno-umetničkog društva, sve do 29. decembra 2013. godine kada su, po povratku iz inostranstva, zatekli obijene prostorije. Prema rečima predsednika "Slobode" Momira Miškovića, prostorije je obio meštanin Branislav Kukovski, koji se nameračio da od prostorija Doma kulture, koji je pod jurisdikcijom JKP "Poslovni prostor", napravi teretanu.

"On je podneo papire 'Poslovnom prostoru' i zahtevao da taj prostor pretvori u teretanu. On ima pravo da, ukoliko dobije vlasništvo nad prostorijama, pravi šta želi, ali obijanje prostorija nije legalno. Mi smo se godinama borili da taj prostor pripadne građanima Rumenke, a naše društvo ga redovno koristi za probe i aktivnosti od značaja za Rumenku. Kada je ovaj čovek uzurpirao Dom kulture, morali smo hitno da reagujemo i tražimo od gradonačelnika da nam se vrate prostorije, a gradonačelnik nas je razumeo i uputio dopis 'Poslovnom prostoru' da nam hitno prepišu prostorije, a da mi plaćamo kiriju gradu", kaže za 021 Momir Mišković.

On dodaje da, čim je pokazao malo veću inicijativu da se bori za prostorije Doma kulture, tortura i pretnje upućene njemu su postale veće. Nakon saznanja da je Branislav Kukovski poslao jednog momka da Dom kulture svakodnevno prilagođava za buduću teretanu, pucano je na kuću Momira Miškovića, a pet čaura je pronađeno u njegovom dvorištu. Policija je ovaj događaj označila kao krivično delo ugrožavanja sigurnosti.

"To nije bio jedini slučaj ugrožavanja. Tokom jedne probe folklora, nekoliko mladića u dvadesetim godinama upali su u salu i počeli da dobacuju neukusne prostote devojčicama. Na sreću, ni ja ni roditelji tih devojčica nisu se nalazili u blizini, jer bismo burno reagovali", kaže Momir. On dodaje da je policija dolazila da interveniše, ali nisu mogli da izbace mladića iz Doma kulture jer je to "ničija zemlja".

Osim toga, Kukovski i njegova ekipa su, prema njegovim rečima, jednom prilikom obili prostorije i samoinicijativno isključili struju "Slobodi", zbog čega je društvo bilo prinuđeno da dva meseca radi u mraku, pod svećama. Osim toga, već tri godine se ne zna kome prostorije KUD-a i Doma kulture pripadaju.

"Sloboda" je u međuvremenu plaćala sve instalacije i troškove, a kadgod su pokušali da pronađu nadležnog koji bi ih uputio u proceduru dobijanja zakupa, nailazili su na zid - sve do aprila, kada je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević uputio preporuku "Poslovnom prostoru" da se prostorije iznajme KUD-u.

"Gradonačelnik nam je lično rekao da niko neće kulturno-umetničko društvo izbaciti na ulicu, već da se strpimo da papirologija bude obavljena. Međutim, tada dolaze drugi problemi jer se procedura u 'Poslovnom prostoru' neverovatno otezala. Ja sam zvao da proverim situaciju, često nisu želeli da mi se javljaju na telefon, a dešavalo se i da lažu kako direktor nije tu, iako je bio. Do sredine jula smo čekali da njihov Nadzorni odbor samo izglasa preporuku gradonačelnika. Potom su nas optužili da imamo dug od dva miliona dinara, što nemamo mi već mesna zajednica. Kada smo se obratili medijima, 'Poslovni prostor' je čudesno na brzinu sredio svu papirologiju i 30. jula su me pozvali da dođem da potpišemo ugovor", priča za 021 Momir Mišković, koji je ugovor potpisao u petak, 1. avgusta.

Potpisivanjem ugovora, on se obavezao da će u roku od 90 dana dovesti u red prostorije "Slobode" i Doma kulture, što će uraditi uz pomoć mesne zajednice i donatora.

"Želimo da Dom kulture i KUD vratimo Rumenčanima. Proširićemo kapacitete na 150 sedećih mesta i prilagoditi ga društvenim aktivnostima, jer ustanova koja postoji 34 godine to i zaslužuje. Trebaće nam mnogo vremena da sve vratimo u normalno stanje, ali nadamo se da više nećemo imati problema poput ovih. Momak koji je upao u Dom kulture, izlomio stolice i ostavio haos neće snositi nikakve posledice, kao ni Kukovski, ali mi smo spremni da sve uradimo sami", kaže predsednik "Slobode" Momir Mišković.

Telefon JKP "Poslovni prostor" danima zvoni, bez da se iko na njega javi. Nismo dobili ni odgovore na pitanja upućena mejlom, pa ostajemo uskraćeni za njihovo objašnjenje ovog odugovlačenja papirologije. (Gorica Nikolin - gorica@021.rs)

  • 05.08.2014 19:30
    majka kolovodje
    Napokon!Bravo Momire za bezrezervan trud i zalaganje.Da je jos koji covek kao ti u Rumenci gde bi nam bio kraj!Napokon nasa deca mogu da budu spokojna i da rade i da se druze bez da brinu gde ce igrati.Bravo i samo napred mi smo uz tebe!
  • 05.08.2014 13:23
    Pozadina
    Politika. kao tesko je bilo dobiti saglasnost i potpisati ugovor sa Poslovnim prostorom a tamo naprednjaci. Propaganda.
  • Kanal

    05.08.2014 13:12
    Isfrustirani klinac koji nije imao paznju koju zasluzuje, uvek sa strane nema cime da se pokaze pa je sada glavni dasa.Misici na rukama.

    Zao mi je Momira i kroz sta covek mora da prolazi. Rumenka je odavno otisla bestraga kada su mladi punoglavci dosli u selo. Jaka *uda,pistolji,motori,
    jaka policija, jaka drzava. To je patriotizam, izgleda.

    Drz' se Momire, stari Rumencani su uz tebe.
    Svaka ti cast.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti