Katanci na dvadesetak kafića zbog fiskalnih računa

Dvadesetak lokala u Dunavskoj, Zmaj Jovinoj i u Laze Telečkog, zatvoreno je zbog neizdavanja fiskalnih računa i neprijavljenih radnika.
Dvadesetak lokala u strogom centru Novog Sada, u Dunavskoj, Zmaj Jovinoj i Ulici Laze Telečkog, zatvoreno je proteklog vikenda zbog neizdavanja fiskalnih računa i neprijavljenih radnika.

Usled pojačane kontrole finansijske inspekcije za vreme Egzita, vlasnicima je tek sada stigao nalog i na njihove lokale privremeno su stavljeni katanci zbog nepoštovanja propisa.

Kako za 021 objašnjava jedan od vlasnika kafića u Zmaj Jovinoj, visoki nameti, a slab promet uzrokovali su snalaženje kafedžija, jer drugačije ne bi mogli da opstanu. - Svi vlasnici bi voleli da mogu da rade legalno, ali mi imamo užasno slab promet, a nameti samo rastu - kaže on i dodaje da su pune bašte preko leta samo privid, jer je česta situacija da se satima sedi uz naručeno jedno piće. "Dođu tako dvoje, naruče jednu limunadu i sede dva sata, zauzimajući mesto nekome ko bi možda popio koje piće više".

Da je tako, potvrđuje i kafedžija iz Laze Telečkog, ističući da su industrijska struja i voda tri puta skuplji, uz kiriju i doprinose radnicima. "O troškovima letnje bašte ne želim ni da govorim, a kazna samo za nemanje Knjige utisaka je 6.000 dinara", kaže naš sagovornik.

S druge strane, u pojedinim kafićima u Miletićevoj, kontrola je bila samo jednom za pet godina, jer, kako kažu, posluju po propisima, uz redovno izdavanje fiskalnih računa sa prijavljenim radnicima.

Predsednik Udruženja ugostitelja Novog Sada Dragan Stanojević kaže za Novosadski informativni portal da je drastino pojačana kontrola od 1. jula, a da niko ne uzima u obzir to što je usled lošeg vremena znatno smanjen broj očekivanih dana za sedenje u letnjim baštama. To za 021 potvrđuju i u Poreskoj upravi. "Kontrola je tokom leta pojačana, radi se non-stop, oko dvadesetak ekipa ide na teren, uglavnom vikendom".

Prema rečima koordinatora Sektora za kontrolu Poreske uprave Dragana Agatunovića, poreski inspektori će tokom leta i dalje rigorozno kontrolisati izdavanje fiskalnih računa i prijavu radnika, a u poslednjih desetak dana pokazalo se da svaki treći kontrolisani poslodavac ne izdaje fiskalni račun. On navodi da su poslodavci u obavezi da podnose poresku prijavu za sve poreze po odbitku za svoje radnike, ukazujući na to da i sami zaposleni imaju pravo da podnesu prijavu Poreskoj upravi, ako imaju saznanja da im poslodavac ne uplaćuje poreze i doprinose.

Za fiskalne prekršaje, kazna za preduzetnike kreće se od 50.000 do 500.000 dinara, za pravna lica 100.000, uz zatvaranje lokala od sedam do 30 dana, a u zavisnosti od prekršaja bude i do 60 dana, dok su za prekršaje radnog odnosa kazne enormnije. Lokali koji su zatvoreni prošli su mahom sa kaznom od 200.000 dinara i zabranom rada od dve sedmice. (Suzana Stojićević - suzana@021.rs)

  • 06.08.2014 05:53
    Sta je glavni problem?
    Nije glavni problem u odnosu nabavne cene i prodajne cene. Velika je zarada jer ne placa nista, da dnevnicu i to je to.
    Resenje bi bilo sledece:
    -da su radnici prijavljeni i da imaju redovnu platu
    -da svi placaju poreze i doprinose
    -da svi imaju sve cisto kao suza
    -da nemaju neke tamo racuncice koji lice na fiskalni
    ...........ali dobro, ocigledno im se moze...ili im se moglo.
    Siva ekonomija, siva da sivlja ne moze biti...
  • 05.08.2014 17:22
    PDV nije razlog nezdavanja računa
    Čitam komentare i većina komentariše PDV.
    Zaboravljate jednu stvar:90% UGOSTITELJA SE IZJAŠNJAVA DA NISU OBVEZNICI PDV. Šta to znači?

    Taj ugostitelj plaća porez na ostvarenu dobit ukoliko vodi knjige ili pak ako je paušalac plaća mesečni porez kao i što plaćaju advokati.

    Znači PDV u većini slučajeva nije razlog neizdavanja fiskalnog računa.

    A znateli koliko konobara samovoljno neizda fizkalni račun gostu kako bi mogao da taj novac prisvoji sebi, jer gazde nema a plata mala?

  • Podbarac Original

    05.08.2014 14:11
    Samo da ponovim
    Koliko citam,ovde ima stvarno zescih bolida i lazova koji svasta lupetaju ali matrica je ista;ugostitelji su lopvo i treba ih zatvoriti i uzeti im sve sto imaju.PONAVLJAM,zakon treba da je isti za sve:pozatvarati sve pijace,pohapsiti one ispred trznih cenatara,sve prodavce povrca i voca izmedju zgrada a sve one koji kupuju robu na crno po raznim budzacima,friziraju se u stanu u komsiluku,kupuju rezani duvan,popravljeju kola kod nekog u garazi....takodje zatvoriti i sve im oduzeti.To je jedini nacin da se stvari divedu u red,a ne ovo sto palamudite za ugostitelje a sami nikada niste bili u nekom lokalu na kafi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti