Krivična prijava protiv "Aurora travel" zbog prevare

Turistička inspekcija primila je 13 prijava građana protiv turističke agencije "Aurora Travel" pa je podnela krivičnu prijavu protiv vlasnice Mirjane Stanić zbog prevare.
Turistička inspekcija primila je 13 prijava građana protiv turističke agencije "Aurora Travel" pa je podnela krivičnu prijavu protiv vlasnice Mirjane Stanić zbog prevare.

Inspekcija je takođe podnela predlog Ministarstvu trgovine, turuzma i telekomunikacija za oduzimanje licence "Aurora Travelu".

Načelnica novosadske turističke inspekcije Radoslava Rončević kaže za 021 da oni svake godine vrše proveru turističkih agencija, i da je "Aurora Travel" prošla proveru i dobila licencu za rad, ali da su nakon prijava oštećenih putnika ipak morali da preispitaju poslovanje ove agencije.

"Na sve prijave koje su pristigle smo reagovali, izvršili nadzor i preduzeli zakonom predviđene mere. Podneta je krivična prijava Osnovnom javnom tužilaštvu sa sumnjom da je izvršena prevara od strane vlasnika agencije, poslat je predlog za oduzimanje licence Ministarstvu trgovine, turuzma i telekomunikacija i pokrenuto je više zahteva za pokretanje prekršajnog postupka", objasnila je Rončevićeva. Ona je dodala da je Turistička inspekcija nadležna da ispituje da li je došlo do povrede ugovora ugovornih strana, odnosno da li su putnici dobili ono što je ugovoreno, a da sve ostale detalje određenih slučajeva ispituje nadležan sud.

021 je proverio priče dve porodice koje su oni izneli u javnost.

Ispostavilo se da je jedna porodica iz Novog Sada morala da po dolasku u hotel u Grčkoj doplati 300 evra za aranžman jer kompletna uplata preko agencije nije na vreme legla, što im je vraćeno kroz tri dana tako da su oni nesmetano letovali u hotelu "Lagomandra bič" u Nikitiju na Halkidikiju. Vlasnica agencije tvrdi za 021 da je potom doživela maltretiranje i ucenu od te porodice i da im je dala 125.000 dinara i 750 evra na ime "duševnog bola".

Međutim, dvoje mladih su doživeli mnogo veću neprijatnost nakon što su uplatili "last minute" aranžman za Nei Pori. Na ulasku u autobus saznali su da nisu na spisku i da aranžman uopšte nije uplaćen.

Mirjana Stanić preuzima odgovornost i kaže da je došlo do loše saradnje između njene i turističke agencije "NiTravel", koji su bili organizatori putovanja. "Oni su znali da je moj račun u blokadi i ja sam ih zamolila da prime putnike dok ne izvršim uplatu. Rekli su da hoće, a nisu. Sada je opstanak moje firme u pitanju, ja živim od tog posla", kaže Mirjana za 021.

Za prvih šest meseci ove godine podneto je 145 prijava na rad turističkih agencija, kažu u Ministarstvu trgovine i turizma. Inspekcija je utvrdila da je 51 prijava osnovana jer nisu izvršene sve ugovorene usluge i u 22 slučaja postigla je da su agencije oštećenim putnicima vratile iznos srazmeran neizvršenim uslugama.

Pored turističke inspekcije, nezadovoljni putnici mogu se obratiti i Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija YUTA, na mejl yuta@yuta.rs ili na telefon 011/322-8686. Ako je agencija članica "Yute" pokreće se arbitražni postupak i, u zavisnosti od ishoda, putniku se može obezbediti povraćaj novca. (Gordana Ćosić)

  • 26.02.2015 13:39
    milos
    Ovo mi mirise na "pakovanje". Agencija koliko vidim postoji od 2001.godine i samo bi ludak pozeleo da prevari svesno gradjane i ode u zatvor. Pre ce biti da je nekom ova agencija bila trn u oku zbog velikog broja putnika koji su putovali zadovoljno godinama sa njom pa je neko resio da im napakuje ...
  • 07.08.2014 18:29
    Ogorceni
    Nama je prodala arnzman agencije sa kojom i ne saradjuju! Sreca pa smo saznali da je u pitanju prevara pre nego smo trebali krenutiu na put i sve je lepo priznala, ali novca nema...Koliko ta zena moze da laze to je strasno!
  • Turista

    07.08.2014 18:29
    BRAVO !
    Ja sam jedan od onih koji su prosle godine pre izlaska iz autobusa obavesteni da cemo imati problema oko smestaja iako smo sve platili na vreme kad je i receno.Izborili smo se nekako da udjemo u sobe iako ova agencija nije platila na vreme agenciji koja je bila organizator puta.Trazili su nam da im opet platimo a vlasnica ove agencije je obecala da ce da nam vrati te pare.Nismo ispali budale i naivci.Jako lose iskustvo al je na kraju ispalo jos i ok.U ovu agenciju vise nikad.Treba da je zatvore.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti