Novosadski student osvojio najviši vrh Evrope

Student Fakulteta tehničkih nauka Strahinja Marjanović u petak je osvojio najviši vrh Evrope - Mon Blan.
Student novosadskog Fakulteta tehničkih nauka Strahinja Marjanović u petak je osvojio najviši vrh Evrope - Mon Blan.

"Dok sam živ, pamtiću momenat kada sam stigao do cilja, čitava Evropa bila je ispred mene, kao da mi je bila na dlanu", priča dvadesetdvogodišnji Strahinja koji je bio i najmlađi član grupe od 18 alpinista koji su se uputili na osvajanje vrha. Pet meseci se pripremao, a za vežbanje je koristio planine u Makedoniji, Crnoj Gori, kako bi bio psihofizički spreman za ono što dolazi.

Alpinisti su se najpre uputili ka Italiji gde je bilo predviđeno da se penju na vrhove Vincent Piramid (4215m) i Balmenhorm (4176m) na masivu Monte Rose kako bi se aklimatizovali na visine preko četiri hiljade metara. Drugog dana boravka grupa je krenula na uspon ka vrhovima.

U međuvremenu, vremenski uslovi su se pogoršali. Počeo je da pada sneg, duva jak vetar i pojavila se magla koja je smanjivala vidljivost. Nakon izlaska do prevoja na četiri hiljade metara grupa je odustala od daljeg uspona.

"Narednog dana spuštali smo se do Alagna, da bi nastavili put ka Šamoniju i popeli se na Mon Blan. Od Les Holsa vozili smo se žičarom do Belvila, a potom vozićem do Orlovog gnezda (3200m). Odatle započinju uspon na Mon Blan pored planinarskog doma Tete Rouse, preko Kuloara smrti i Strmih stena do planinarskog doma De Gouter. Tu smo se odmorili pred sam završni uspon na vrh, na koji smo pošli u dva sata ujutru. Kretali smo se u koloni. pešačili smo deset sati bez prestanka, a nakon svakog tridesetog koraka smo odmarali kako bi sakupili snagu i kiseonik za dalje. Činilo se da nikada nećemo stići na vrh. Nemate vremena za priču i razgovor čuvajte energiju za svaki korak", ispričao je Strahinja za 24sata.

Cela ekspedicija, sa pripremama u Italiji trajala je 11 dana. Od ukupno osamnaest planinara, šesnaestoro iz Srbije i Makedonije su se popeli na vrh. Međunarodni uspon na Mon Blan organizovali su Planinarski klub Balkan iz Beograda i Planinarski klub Makpetrol iz Skoplja.

Dok je Strahinja osvajao vrh Mon Blana, dvojica belgijskih alpinista su poginuli pokušavajući da osvoje najviši vrh Evrope. Strahinja i njegova grupa za to su saznali tek kada su se bezbedno spustili sa planine.

  • 09.08.2014 20:24
    Ne dao ti bog da te ja vidim sa tom zastavom!
  • Ivan

    09.08.2014 19:05
    Strahinja je poznat kao hvalisavac. Clan je onog planinarskog kluba u kojem moze da izvuce najvise. Bio je clan Postara pa Celtisa iz Sombora a sada PK Balkan iz Beograda. Balkan je poznat sto je o trosku grada vodio zene na planinarenje (turisticko putovanje) u Italiju. Poneo je zastave svih onih koji su mu dali novac za turisticko putovanje. U grupi sa njim je bilo jos 20 planinara ali oni nisu u novinama jer su sami platili put.
    Medijsko pracenje sluzi da opravda dobijeni novac.
  • VladaN

    07.08.2014 17:22
    @Sima
    Ne bih menjao ništa, kao što nisam želeo ni ranije, ali ni tebe ni mene niko ništa nije pitao. Isto tako neću promeniti ono što sam rekao, a ti bi eventualno da ukineš i tu zastavu i moje pravo da se osećam svoj na svome u Vojvodin ? Živi svoj život a momak je učinio pravu stvar, samo što ti od politikanstva ne vidiš niti razumeš išta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti