Preporuka dekana da se ne koristi ćirilica

Profesori privatnog Farmaceutskog fakulteta, isturenog odeljenja u Novom Sadu, dobili su od dekana dopis da od nove školske godine svu prezentaciju prebace s ćirilice na latinicu.

Profesori privatnog Farmaceutskog fakulteta, isturenog odeljenja u Novom Sadu, dobili su od dekana dopis da od nove školske godine svu prezentaciju prebace s ćirilice na latinično pismo.

Dekan Srđan Stojanović ovu odluku obrazlaže "povećanim brojem upisanih studenata iz BiH i Hrvatske kojima nije lako čitanje ćirilice, a da je opšti cilj fakulteta jačanje na regionalnom planu".

"Stigao nam je zvaničan dopis u kome nas dekan obaveštava da ćemo od 1. oktobra morati svu prezentaciju da prekonvertujemo s ćirilice na latinicu, da se knjigama, praktikumima i zbirkama, koje se koriste kao osnovna literatura, nađe paralela na latinici, kao i da se ubuduće testovi studentima daju na latinici. Ovaj dopis nas je sve zbunio budući da mi u srpskom jeziku imamo dva pisma i da je ustavom zagarantovano pravo da se izražavamo na pismu kom želimo", kaže jedan od profesora.

Dekan ovog privatnog fakulteta, koji postoji tri godine, a koji je dobio akreditaciju od Komisije za akreditacije, tvrdi da preporučuje latinicu, a ne zabranjuje upotrebu ćiriličnog pisma.

"Nisam zabranio ćirilicu, niti ja mogu to da učinim. Slažem se da je možda nespretno napisan dopis jer stoji da se ćirilica neće moći više koristiti od 1. oktobra. Jeste snažna preporuka našeg fakulteta da se sve prekonvertuje na latinicu i tačno je da imamo mnogo novih upisanih studenata iz regiona, zahvaljujući tome što smo dobili akreditaciju. Studenti nisu samo Bošnjaci i Hrvati, već i Srbi iz Bosne i Hrvatske, ali i njima je ćirilica teža za čitanje od latinice", kaže dekan za Blic.

Dodaje da je zbog Bolonjske deklaracije poželjno i dobro da dolaze studenti iz drugih država i da su dobili i molbe od dvadesetak studenata da bi im bilo lakše da se nastava odvija na latiničnom pismu. S druge strane, Stojanović obrazlaže da niko od profesora ili predavača neće snositi sankcije ako ne želi da pripremi nastavu na latinici.

Komentari 106

  • 11.08.2014 08:46
    @Kokotac
    Nije u pitanju uvreda. Samo sam ukazao na činjenicu da je sagovornik папак. "Ali to nije činjenica!" - doviknuće neko iz publike. Naravno da nije. Vidite li šta se desi kada neargumentovana mišljenja počnemo da nazivamo činjenicama?

    Prisilno uvođenje bilo čega ne može biti dobro. Ali pismo nikako nije prevaziđeno. Što se upotrebe online tiče izneli smo mišljenja. Ali nije sav život online. Šta je sa pregršt literarnih dela neprocenjive vrednosti koja su napisana na ćirilici? Šta je sa strancima kojima su ćirilični natpisi i učenje ćirilice najzanimljivija stvar kada dođu u zemlju zatvorenih muzeja? Šta ćemo sa tradicijom koju treba sačuvati bez obzira na to što ju je neko kidnapovao i koristi je zarad svojih zlodela i uprkos njima!?
  • Kokotac

    11.08.2014 07:03
    Uvrede umesto argumenata
    Nivo doktora nauka gde neistomišljenika naziva papkom je ispod svake kritike. Treba polemisati na civilizovan način. Ja mislim da je ćirilica prevaziđeno pismo i da prisilno uvođenje nije u interesu srpskog naroda. Možemo da pričamo o tome, a nije u redu da se vređamo.
  • 10.08.2014 20:59
    @Shimmy
    Ne postoji apsolutno nikakva prepreka za korišćenje ćirilice u računarskim naukama i nauci uopšte. I18N роолз, UTF-8 je car, a ti običan папак.

    Srdačno,
    doktor računarskih nauka

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti