Zbog bede kradu osnovne namirnice

Kako postoje kradljivci iz obesti, tako postoje i kradljivci iz nužde, kojih je sve više zbog teške finansijske situacije.
Krađa je jedno od najstarijih zanimanja na svetu, ali kako postoje kradljivci iz obesti, tako postoje i kradljivci iz nužde, kojih je svakako više zbog sve teže finansijske situacije građana Novog Sada.

Prema istraživanjima 021.rs po maloprodajnim radnjama, privatnim prodavnicama i hiper marketima, nekada se najviše krala luksuzna roba, parfemi, kozmetika, skupa pića, a sada je sve više onih koji kradu najosnovnije namirnice, uglavnom malog gabarita, kao što je kafa, paštete, čokolade, konzerve, jogurt...

"Radim u ovoj prodavnici već tri godine i umorna sam od jurcanja za ljudima koji žele nešto da ukradu. I meni je plata mala i skromno živim, i osećam se neprijatno što moram da izigravam obezbeđenje ovde, a ovi što ih uhvatimo u krađi još imaju obraza da se svađaju sa nama. Krade se svakodnevno, i svaki dan otkrijemo neki nov način na koji pokušavaju da ukradu. Strašna je beda u narodu", kaže za 021 kasirka u jednom novosadskom trgovinskom lancu.

Ona dodaje da sugrađani ponekad vrate pakovanje jaja jer fali nekoliko jaja, ili da vrate čokoladu kojoj nedostaje deo, a sve češća situacija je kada sugrađani kupe skup proizvod i prepakuju ga u jeftiniji. Na primer kupe pečenicu i parizer, pa svu pečenicu stave u pakovanje parizera, ili izmere kilogram jabuka a u kesu stave i još nekoliko bresaka. "Postoje i oni standardni lopovi, svaka prodavnica ih ima. Njih ne prijavljujemo policiji već im sačuvamo koji hleb i damo sto grama salame i oni su zadovoljni", priča ona.

Prodavačica na trafici u centru Novog Sada za 021 priznaje da i pored celokupnog svog iskustva više ne može da predvidi ko će kad nešto da ukrade. "Verujte mi, kradu i starija gospoda u odelima, i zaljubljeni parovi, gospođe za koje nikad ne bih rekla da bi nešto ukrale, kao da se na neki način tom finom spoljašnjošću kamufliraju, a posle ja sve to moram novčano da nadoknadim", kaže naša sagovornica.

Portparolka Univer Exporta Olivera Ćirković, za 021 objašnjava da je nivo krađa u njihovim radnjama na "prihvatljivom nivou" i da iznosi između 0,2 i 0,4 odsto od ukupnog prometa, a slična statistika je, po njenim saznanjima, i u ostalim maloprodajnim firmama.

"Sada je došlo vreme kada krađa ne bira asortiman, odnosno sve se krade. Kao što se ne bira više šta se krade tako se više ne poznaju ni starosne niti polne granice lica koja vrše krađu. To može danas da se desi i baki i devojci, i deki i dečkiću, i tinejdžeru i zrelom muškarcu", rekla je Ćirković.

Ove godine promenjena je zakonska regulativa po kojoj je spušten nivo vrednosti ukradene robe na osnovu koje osoba može biti krivično gonjena. Sa nekadašnjih 15.000 dinara sada već i sa ukradenom robom koja vredi 5.000 osoba može biti krivično gonjena. (Gordana Ćosić)

  • Novosađanka

    07.08.2014 11:43
    Meni se desilo pre par dana da sam donela zapakovan osveživač iz Hipermarketa Mercatora, i da sam umesto 4 dobila 2 osveživača. I sada ni vratiti, niti se "žaliti". Kako dokazati da sam dobila 2? I da nisam ja saama negde sakrila ili potrošila, ili... Jako sam se iznenadila, jer je to poslednje što bih očekivala.
  • Biće

    07.08.2014 11:07
    gore
    Sad već u supermarketima nema vise velikih kolica punih svega, već oko dvadesetak ljudi luta sa malim korpicama I kupuje najnužnije, kako li će tek biti kad umanje plate I penzije.

    Verovatno će doći do zatvaranja istih.

    Pa pogledajte u centru Novog sada, sniženja I do 70% a radnje prazne.

    Užassss
  • analitika

    07.08.2014 10:42
    nema krize
    Kakva kriza, nema krize, ne poznajem nikog ko nije isao ili ide na letovanje, imao ili nemao posao. Pozovite agencije, sve je prodato. Vidite li manje automobila na ulici. NIS svake godine ima sve vecu dobit.

    Krade se jer nema morala i mnogi vole lake prihode. Pogotovo bez sankcija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti