Novosađani rado potpisuju peticije, ali nisu spremni da izađu na ulice

Brza organizacija peticija na internetu bez konkretne akcijom na terenu slika je današnjeg građanskog aktivizma.
Novosađani aktuelne probleme rešavaju brzom organizacijom peticija, bez potrebe za konkretnom akcijom na terenu i to je danas slika građanskog aktivizma.

Problem novosadske građanske inicijative ogleda se u sve većem broju peticija čija učinkovitost nije toliko impresivna.

Danas se peticije pokreću vrlo lako putem društvenih mreža, kako se i šire. One ne zahtevaju aktivno učestvovanje građana, a i forma peticije nije toliko stroga kao što je slučaj sa zakonodavnom inicijativom, pa je svako u mogućnosti da raspiše peticiju i na takav način uživa u pasivnom aktivizmu.

Jedan od skorijih primera jeste i peticija u vezi sa zabranom izgradnje parkinga kod Spensa. Peticija je pokrenuta od strane 22 organizacije i uključuje veliki broj građana sudeći po broju potpisanih, ali uprkos tome ni u jednom trenutku se građani nisu okupili i izašli na ulicu da pokažu svoje nezadovoljstvo.

Pokretači ove peticije su ubrzo shvatili da je pored peticije neophodno preduzeti i neke konkretne korake, kako bi se uticalo na donosioce odluka i kako bi se problem rešio. Igor Jezdimirović, inženjer zaštite životne sredine, koji je pokrenuo peticiju protv parkinga kod Spensa, kaže za 021 da ni velika stvar poput Zakona o radu nije izazvala reakciju građana koji su obuhvaćeni tim zakonom, niti su izašli na ulicu da iskažu svoje mišljenje.

- Mislim da ne bismo uspeli da prikupimo dovoljno ljudi za odbranu zelenih površina, pa upravo zbog toga ovaj problem pokušavamo da rešimo direktnim komuniciranjem sa onima koji donose odluke - kaže Jezdimirović i dodaje da se nada da će se kod građana razviti želja za pobunom.

O tome koliko je skupljanje potpisa imalo učinka, govore već odmakli radovi na izgradnji parkinga kod Spensa.

Ruža Helać, iz "Vojvođanske zelene inicijative", koja učestvuje u brojnim peticijama, kaže kako oni do sada nisu organizovali nijedan protest. - Mi ne verujemo u protest, mi samo potpišemo da se slažemo sa inicijativom. Nikada nismo i niti ćemo organizovati protest jer to nije način da se promene stvari - smatra Ružica Helać i dodaje da takve događaje uvek neko zloupotrebi za sopstvenu promociju.

Dok se u mnogim gradovima, kako u Srbiji (u Beogradu građani su telima uspeli da odbrane park na Zvezdari) tako i u regionu pa i šire redovno organizuju masovni protesti, u Novom Sadu su gotovo svaki pokušaji organizovanja protesta propali zbog slabe posećenosti. Neki od njih, zbog seče stabala u ulici Narodnog fronta ili zbog uvećanog maloletničkog nasilja na Novom naselju, nisu bili uspešni zbog slabe inicijative građana da izađu na ulicu i izraze svoje negodovanje. Mnogi ni ne znaju da su masovno na Fejsbuku građani takođe dali podršku peticijama i izjasnili se da će doći na protest protiv zatvaranja bioskopa Arene ili zbog saobraćajke sa tragičnim ishodom kod Merkatora, ali je i to ostalo "mrtvo slovo na papiru".

S druge strane, jedini uspešni protesti bili su oni koji su organizovani od strane političkih stranaka, i koji su iz tog razloga uživali u posećenosti političko aktivnih ljudi. (Lea Kotlica)

  • nj_ns

    14.08.2014 13:27
    akademski aktivizam
    I jos tipicnije za Novosadjane je da govore "sram nas bilo Novosadjani" u komentarima na 021 umesto da i tu peticiju, a kamoli neku akciju, pokrenu. A ako i izadju negde (dodju na okupljanje u Arcibald Rajs ili prodiskutuju o zelenim povrsinama na Detelinari, kada to neko drugi pokrene) rade to samo cv-a radi.
  • Tanja

    14.08.2014 13:06
    Krivica
    @Majka
    Zar nismo SVI "zeleni"? Uostalom, ko su ti "zeleni" u Vasim ocima? Ne sticem utisak da su tekst pisali oni "zeleni" koje ja poznajem (ako mislite na neke NVO), niti da je neko "svaljivao krivicu". Tekst je vise kao obavestenje i poziv. A naslov je standardno provokativan da privuce paznju - nista novo za novinarstvo i meni ne smeta.
    Ja takodje brinem da onlajn peticija ne vredi mnogo (osim ako je masovna), ali, npr, licno sam se mogla potruditi da uradim vise i da odem na lice mesta, sa grupom istomisljenika. Realno, nista nisam uradila, osim sto sam potpisala peticiju i informisala se o dogadjaju i prosirila vest. A nisam neki bas inertan lik. Smatrala sam da je stvar gotova. Svaka cast Marku i NSBI i Inzinjerima z.z.s i drugima koji su stvar povukli, zao mi je sto drugi nisu prepoznali da je stvar vazna.

  • Marko

    09.08.2014 18:33
    saradnja NSBI i Parking servisa...
    ...je zapravo normalna i bilo bi nenormalno da nije tako, jer PS postavlja parkirališta za bicikle i pravi rent-a-bike sistem koji koriste građani i turisti i naravno da će konsultovati organizaciju koja se time bavi. Verujem i da je svakome dostupna informacija (kao informacija od javnog značaja) od PS kada je, koliko i sa kojom svrhom NSBI potpomognuta (u pitanju su zaista smešne stvari).

    Sa druge strane NSBI je u ovom slučaju bila jedna od najglasnijih organizacija i najaktivnijih, pa ova informacija može samo da organizaciji doda na kredibilitetu. :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti