Postavljeni "duhovi bicikli" u Novom Sadu

Prvi "duhovi bicikli", odnosno memorijalno obeležje mesta na kojem je u saobraćaju stradao neki biciklista, postavljeni su na nekoliko lokacija u gradu. Za sada, obeležena su mesta na Bulevaru Evrope i na Futoškom putu

Prvi "duhovi bicikli", odnosno memorijalno obeležje mesta na kojem je u saobraćaju stradao neki biciklista, postavljeni su na nekoliko lokacija u gradu.

Prema saopštenju Novosadske biciklističke inicijative, akciju postavljanja prvih "duhova bicikala" izvelo je, tokom protekle nedelje, nekoliko biciklističkih aktivista, a obeležena su mesta na Bulevaru Evrope i na Futoškom putu.

U akcijama se na mesto u blizini nesreće postavljaju stari, ogoljeni bicikli, ofarbani u potpunosti u belo. Kako se navodi, bicikle su za potrebe akcije donirali stanovnici Novog Sada.

"Duh bicikl" (Ghost bike) ili "beli bicikl" je simbolično obeležje koje se postavlja na mestu gde je biciklista poginuo ili je teško povređen, a predstavlja i znak upozorenja za sve učesnike u saobraćaju.

Akcija je izvedena u okviru kampanje "Novi Sad Biciklograd" koju podržava Trag fondacija, sa željom da se skrene pažnja na bezbednost biciklista u saobraćaju. Prema pisanju lista Gardijan (The Guardian), prvi "duh bicikl" je postavljen 2003. godine u Sent Luisu (SAD), navodi se u saopštenju.

  • jelena

    14.08.2014 20:23
    i tako..
    Danas me je zamalo udario automobil na pešačkom prelazu, zatim je vozač viknuo " Glupačo nemaš prvenstvo prolaza"! Toliko o poznavanju saobraćaja, možda da od toga krenemo...
  • 13.08.2014 15:03
    ''Cekajte gospodo, zar vozac automobila ne treba da stane i osmotri situaciju na pesackom prelazu prilikom uslovnog skretanja i propusti sve ucesnike (pesake i bicikliste) pre nego sto izvrsi skretanje?''

    Postovana, upravo u ovoj Vasoj recenici je poenta mog komentara, pa Vas pitam: zasto i pesaci i biciklisti ne bi usporili i osmotrili, jer jednostavno mogu da nalete na vozaca koji ne pazi?
    Smatram da je krivica obostrana.Evo Vam primer: pesacki prelaz kod Izvrsnog veca, koji je okruzen rastinjem - svojim ocima sam videla kada se biciklista zakucao u kola coveka koji je milio putem, jer je bez razmisljanja izleteo iza zbuna. Prvo sto su nas ucili, jeste da budemo pazljivi i kada nam se upali zeleno svetlo, jer nikada nismo sigurni, makar deset puta imali prvenstvo u saobracaju. Znam o cemu govorim, jer i sama vozim bicikl i rolere, pored auta i nista na svetu me ne bi specilo (osim kvara)da usporim, skoro do kocenja, kad prelazim put. Samo sam zelela da kazem da ljudi ne paze na SEBE i u tom smislu se svima treba skreteti paznja!
  • Maja

    13.08.2014 14:36
    uslovno zeleno
    " Previse puta se desilo da biciklisti izlecu bez usporavanja na pesackom ne razmisljajuci da oni automobili koji npr. imaju uslovno, mozda nece stici da ih vide ili reaguju."- i ja moram da se nadovežen na ovu rečenicu. Da li onaj koje ovo napisao uopšte zna šta znači USLOVNO!
    Inače u zakonu o saobraćaju piše: vozači koji prilikom skretanja presecaju biciklističku stazu i pešački prelaz DUŽNI SU DA PROPUSTE PEŠAKE I BICIKLISTE!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti