FOTO: Zgrada Radničkog kao Prokleta avlija

U napuštenu zgrade Radničkog koja već 14 godina ruži centar Novog Sada odnedavno su se uselili i prvi beskućnici.
Kao da nije dovoljno što kostur zgrade Radničkog već 14 godina ruži centar Novog Sada i predstavlja izazov za mlade generacije da se tamo penju i zabavljaju, u ovu napuštenu zgradu uselili se i prvi "stanari" - novosadski beskućnici.

Oko zgrade u Vojvođanskih brigada 7 postoji improvizovana ograda od metala i najlona, ali odavno je probijena tako da se u zgradu svako može slobodno ušetati, a jedini natpis za opasnost skoro niko i ne primećuje. Prošle godine je čak zabeležen jedan slučaj zvaničnog turističkog obilaska grada koji je podrazumevao i da se turisti popnu na vrh zgrade kako bi uživali u pogledu sa ovog svojevrsnog vidikovca.

Iako deluje pusto, sa desne strane zgrade, na svakom spratu, nalaze se prostorije koje se polako, jedna za drugom pune dušecima, jastucima i pokrivačima, postajući tako novi domovi novosadskih beskućnika. Obilazeći Radnički, sreli smo jednog uspavanog stanovnika, koji nije bio raspoložen za fotografisanje, ali nam je dozvolio da zabeležimo njegovu novu "kuću".

"Tu sam već neko vreme, valjda me niko neće dirati, taman sam se smestio, a i nemam gde drugde da odem", rekao je novinura Radija 021 i nastavio da spava.

U Novom Sadu ima više od 150 beskućnika, koji pored ulice utočište mogu da pronađu u prihvatilištu u Futogu ili u dnevnom boravku za beskućnike na Bulevaru Kralja Petra I, a zimi u dva kontejnera kod Socijalnog, specijalno opremljenim u ove svrhe. Po svemu sudeći novi smeštajni kapacitet je i zgrada Radničkog.

Mirko Karakaš, direktor Novosadskog otvorenog univerziteta, za 021 kaže da je on u stalnoj komunikaciji sa policijskom upravom i sa Gradom oko održavanja bezbednosti zgrade. - Sa njima se radi na ideji da se u potpunosti zazida donji deo zgrade, ali je svakako bilo očekivano da će se neko na kraju useliti u nju - kaže on.

- Mi tu situaciju sami ne možemo da rešimo, pošto je naš račun u blokadi, zbog svih teškoća koje imamo. To nisu značajna materijalna sredstva, ali za blokiranu firmu jesu, dok na primer za Grad nisu. Mi imamo obećanje da će se dno zgrade zazidati, i ja sam mislio da će to već do sada biti gotovo. I dalje se nadam da ćemo to uspeti fizički da zatvorimo, jer svima je veliki problem prvenstveno penjanje. Očekivao sam da će se "doseliti" i beskućnici i sada se to i desilo - rekao je Karakaš za 021.

Zgrada Radničkog je prema Katastru svojina Republike Srbije, ali je 90% nje dato na korišćenje Novosadskom otvorenom univerzitetu, a 10% na korišćenje "Dvenik Holdingu".

Od 2000. godine, kada su gornji spratovi izgoreli u požaru, traje spor oko prava korišćenja koje treba da pređe u svojinu NOU, da bi zatim zajedno sa strateškim partnerima mogli da rekonstruišu zgradu i obnove je. Po rečima Karakaša, sva dokumentacija je podneta Republičkoj direkciji za imovinu i svi rokovi su probijeni, ali se već godinama ništa ne dešava oko konačnog rešenja statusa ove zgrade.

Podsetimo, požar je izbio 6. aprila 2000-te godine u popodnevnim satima i tada je poginula Milica Prostran. U požaru su u potpunosti izgorele i tadašnje prostorije Radija 021 koji se nalazio na 13. spratu. (Gordana Ćosić - gocacosic@021.rs)

  • boba n-MAKSA

    14.08.2014 19:16
    pare namenski uplaćene...
    za vraćanje zgrade u prvobitno stanje, plus protivpožarno stepenište, ali "neko se posle dosetio" da to ne može tako, već se mora sve srušiti i sedam donjih ispravnih spratova, pa tako od 3.500.000 eura iliti 4.500.000 DM uraditi samo protivpožarno stepenište i naplatiti rušenje!!! Milina, a da li se neko sa nekim to dogovorio i za to za uzvrat "neku siću dobio"???
  • 13.08.2014 06:24
    @Maksa - OSIGURANJE
    Potrošene odavno. Pokrile su uklanjanje šuta i izgradnju požarnog stepeništa (kakva ironija).
  • Crnotravac

    13.08.2014 05:18
    Dobar posao
    Samo srusiti ,ni jedan parking nema!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti