Uskoro još dve biciklističke stanice

Stanice za iznajmljivanje bicikala, pored postojećih osam, nalaziće se na još dve nove lokacije i to u Preradovićevoj ulici u Petrovaradinu i u Podgoričkoj kod zgrade NIS-a.
Stanice za iznajmljivanje bicikala, pored postojećih osam, nalaziće se na još dve nove lokacije i to u Preradovićevoj ulici u Petrovaradinu i u Podgoričkoj kod zgrade NIS-a.

 

Radovan Jeknić, portparol "Parking servisa" za 021 kaže da su radovi u toku i da se očekuje da u septembru ove nove biciklističke stanice budu otvorene.

"Sve je veće interesovanje Novosađana za korišćenje ovakvog prevoza po gradu što nas raduje jer se smanjuju saobraćajne gužve, o ekološkoj svesti građana mislim da ne treba ni pričati, a smanjuje se samim tim i pritisak na parking mesta kojih u centru grada najviše i nedostaje", rekao je Jeknić.

Već postojeće stanice za iznajmljivanje bicikala "NS bajk" nalaze se na Štrandu, Spensu, kod Srpskog narodnog pozorišta, Kampusu Novosadskog univerziteta, Detelinari, Novom naselju i Limanu. Sve stanice su automatizovane, objašnjava Jeknić, što korisnicima omogućava iznajmljivanje bicikala 24 sata u danu.

"Stanice su automatizovane i vi ste registrovani da ste uzeli bicikl na jednoj stanici. Recimo, sa Novog naselja dođete do centra grada i tu imate kod Apola jednu biciklističku stanicu, ostavite ga tu i vi ste ga razdužili. Ili, uzmete bicikl, odete do Spensa gde postoji isto stanica, pa tu razdužite bicikl, odete na Liman isto tako, kao i na Štrand. Znači, ne vraćate bicikl na isto mesto, važno je samo da ga vratite na jednu od stanica", kaže on.

Na svakoj stanici postoji 14 mesta za bicikle, a trenutno ih je u opticaju oko 200. Po rečima Radovana Jeknića, iz godine u godinu raste interesovanje Novosađana za iznajmljivanje bicikala. Do sada "Parking servis" ima više od 2.600 registrovanih korisnika, dok na mesečnom nivou oko 3.000 građana iskoristi "NS bajk" sistem.

Prema iznajmljenim biciklima sugrađani se ponašaju odgovorno, tako da se oštećenja retko dešavaju, kao i zloupotrebe, jer se korisnici obavezuju da bicikl čuvaju i vrate u ispravnom stanju. Zbog dobre saradnje "Parking servisa" i policije, svaki pokušaj krađe se brzo reguliše, a i sve stanice su pod video nadzorom.

"NS bajk" sistem koriste kako građani Novog Sada tako i turisti. Korisnička kartica košta 500 dinara i omogućava iznajmljivanje bicikala za 20 dinara po satu ili za 100 dinara dnevno. Biciklistima koji prvi put koriste ovu uslugu, uz podatke iz lične karte izrađuje se korisnička kartica koja nema vremensko organičenje već važi iz sezone u sezonu. (Gordana Ćosić)

  • 100%Taksista

    13.08.2014 20:29
    Obuka i signalizacija
    Ne treba dati nikome da uzima bicikle dok ne položi testove iz propisa o saobraćaju. Što se tiče ZIG-a treba da postavi signalizaciju da bi ovi "pakleni vozači" biciklova znali gde počinje a gde završava biciklistička staza. Njihova vožnja je nekontrolisana. UPOZORENJE Saobraćajnoj policiji. Neki dan je biciklista jurio stazom od Jevrejske ka Maksima Gorkog i naleteo na automobil prelazeći ul Laze Kostić. Treba onaj ko uzima bicikle na korištenje da plati i osiguranje od auto-odgovornosti. Naprave štetu na vozilu i od koga da naplatimo?
  • branko

    13.08.2014 18:04
    ccc
    taj sto je odlucio da se stanica postavi u Petrovaradinu, se nikad nije vozio biciklom iz tog dela grada bilo kamo. Uvek, ali uvek kada neka odluka nema nikakve veze sa pameti, ona je politicka.
  • Mape

    13.08.2014 17:22
    Mape
    Evo našao sam mapu: http://goo.gl/SJy2c2

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti