FOTO: Na Podbari parcele smrde na leševe

Stanovnici Podbare  imaju problem sa napuštenim parcelama iz kojih se širi smrad i koje su postale deponije.
Stanovnici Podbare već mesecima imaju problem sa napuštenim parcelama na uglu Zemljane ćuprije i Save Vukovića i na uglu Đorđa Rajkovića i Almaške, iz kojih se širi smrad i koje su obrasle rastinjem i već polako postale deponije.

"Ja godinama živim na Podbari u Almaškoj i stalno čekam da se situacija sa ovim dvorištem reši. Međutim, sve češće se odatle oseća užasan smrad na leš, a i pogledajte unutra, to je postala prava deponija. Čini mi se da sam jednom videla da je neko čak tu spavao. Verujte, ljudi prelaze na drugu stranu ulice kada prolaze ovuda", kaže jedna stanovnica Podbare.

Ovaj objekat zvanično pripada JP "Poslovni prostor" i tu bi trebalo da se izgradi objekat za kulturu i obrazovanje. Grad je prošle godine čak učestvovao sa ovim objektom na međunarodnom konkursu za sredstva namenjena rekonstrukcijama starih objekata, sa ciljem da se tu izgradi dom za mlade, ali na žalost sredstva nisu dobijena, tako da se traži nova namena ovog prostora kako bi se obezbedila sredstva i objekat doveo u funkcionalno stanje.

"U međuvremenu s obzirom da se objekat već nekoliko godina ne koristi, sakupljači sekundarnih sirovina su odneli sve metalne elemente, oluke, kapije, nadstrešnice, vrata, kao i drugi vredniji materijal tako da je objekat ostao potpuno razgrađen. Po zahtevu građevinske i komunalne inspekcije mi smo u više navrata pokušavali da ogradimo parcelu ali bez većeg uspeha. U programu izgradnje i održavanja poslovnog prostora za 2014. godinu nisu planirana sredstva za privođenje nameni ovog objekta", piše u odgovoru "Poslovnog prostora".

Pre rata na ovoj lokaciji bila je stara Svilara, a posle nacionalizacije od toga je nastala Novosadska industrija tekstila. Ideja Grada bila je da se sukcesivno poruše svi objekti stare industrije i da se presele na periferiju, što je bila sudbina starog "Danubiusa", koji je bio u Radničkoj ulici, fabrike "Drapšin", fabrike "Nivao" na Podbari, i mnogih drugih.

Dve ulice dalje, u ulici Zemljane ćuprije, može se videti sličan prizor, ali malo bolje ograđen, isto zarastao u rastinje i neugledan za prolaznike i ljude koji tu žive. Kao i u prethodnom primeru, i ovde postoji problem sa sporim administrativnim procedurama, zbog kojih najviše ispaštaju stanovnici Podbare.

Tragom pojave zapuštenih placeva na Podbari došli smo do jednog od zastupnika firme DOO "Vuk 2005" koja je vlasnik placa na uglu Zemljane ćuprije i Ulice Save Vukovića, koji za 021 objašnjava da je namera da se parcele prebace na firmu "Green construction" koja sa investitorom tu želi da izgradu "zelenu zgradu za humano stanovanje", koja bi se grejala preko toplotnih pumpi, a solarni kolektori na krovu zgrade obezbeđivali bi toplu vodu.

"Celu ideju koči problem oko uknjiženja ovih parcela na ime jednog jedinstvenog vlasnika, odnosno titulara, što bi trebalo da bude "Green construction". Međutim proces je vrlo spor jer je procedura u Katastru predugačka, a sve potrebne papire smo podneli, ali ništa mi tu više ne možemo da uradimo", rekao je on i dodao da se radi sve da bi se ova površina obezbedila, ali da se ograda ponovo ruši i građani tu iznova bacaju đubre. (Gordana Ćosić - gocacosic@021.rs)

  • -

    14.08.2014 17:40
    -
    @MonteDushano
    plus zbog zelje da se vratis
  • MonteDushano

    14.08.2014 14:51
    Radim na samom kraju Podbare i na posao idem peške počev od Dositejeve ulice - jao, pa tamo su stalni rovovi i rupetine, ne sanirate ih a hoćete čitave puteve, prašine se dižu i kad prođu biciklovi, automobili zaslepljuju na trotoarima pa moramo ići uličicama, šljunak što upadaju u sandale i svakakvi smradovi šire se u talasima unaokolo. Muka mi je od svega i Novog Sada, dođe mi da se vratim u rodno mesto! Fuj! Ništa niste radili od ubistva Zorana Đinđića! Gadite mi se!
  • Spark

    14.08.2014 11:04
    A ja...
    ...redovno skupljam za svojim psom :(

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti