Nestašica i više cene meda od jeseni

Zbog čestih kiša, meda će biti čak 85 odsto manje nego lane pa će se na tržištu osetiti znatna nestašica jer zalihe od prošle godine neće biti dovoljne da pokriju potrebe stanovništva.
Zbog čestih kiša, meda će biti čak 85 odsto manje nego lane pa će se na tržištu osetiti znatna nestašica jer zalihe od prošle godine neće biti dovoljne da pokriju potrebe stanovništva.

Predsednik Udruženja pčelara "Jovan Živanović" Miodrag Čupić kaže da se već sada oseća smanjena ponuda, a to će imati za posledicu skuplji med.

Pčelari procenjuju da je ova godina najlošija u protekle tri decenije, a na to su uticale česte kiše u vreme cvetanja bagrema, lipe i suncokreta i velike poplave koje su u maju bile u Srbiji. Zbog takvih vremenskih neprilika, pčelari smatraju, ističe Čupić, da je izgubljeno 1.600 pčelinjih zajednica.

- Za pčelare je sezona gotova. Sve paše su prošle, bagremova u maju, lipova u junu i suncokretova u julu. Bagrem je bio dobro cvetao, ali su noći bile hladne, a sve biljke zahtevaju i tople noći, pa bagrem nije medio, to jest nije davao nektar - objašnjava Čupić. On dodaje da će pčelari zbog loše sezone imati dodatni trošak jer sada treba i prehranjivati pčele veštačkim putem i treba ih čuvati od bolesti.

  • pcela prva

    16.05.2015 17:29
    netreba mi kosnica
    da je to tako jednostvno kako vidim neke komentare stan bih nasla u secerani Zabalj nebi morala da se vozim tamo amo repica bagrem lipa suncokret pa i da nesto mi ostave i da prezimim i moj dom je kosnica i zdrava pasa koje je sve manje radi silnih otrova.tako da znate nema meda od secera.nezavaravajte se pozdrav bzzzzzzzzzz...........................
  • 14.09.2014 16:38
    Пчелар
    Купујте мед од пчелара.
  • Vestica

    03.09.2014 08:24
    Cist prirodan med
    Ja imam cist prirodan med, pcele nisu dimljene, nisu hranjene i lecene, med je iskljucivo od onoga sto su one donele....tako da ipak ima prirodnog meda u Srbiji, al se nemoze naci na 500 din....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti