ZIG: Posao za tri stručnjaka putem konkursa

Posao će se u Zavodu za izgradnju grada od sada dobijati samo na osnovu konkursa, najavio je direktor Goran Višnjić.

Posao će se u Zavodu za izgradnju grada od sada dobijati samo na osnovu konkursa, najavio je direktor Goran Višnjić.

Na taj način će svi koji imaju odgovarajuće kvalifikacije imati jednaku šansu za dobijanje radnog mesta, a kvalifikovaće ih samo stručni kvaliteti.

Višnjić je precizirao da će, na na osnovu javnog konkursa za prijem u stalni radni odnos tri samostalna organizatora za projektovanje u različitim oblastima delatnosti kojima se ovo preduzeće bavi, objavljenog krajem jula u nekoliko dnevnih listova, odgovarajuća komisija ZIG u narednim danima odabrati one koji će obavljati te poslove. - To će biti urađeno isključivo na osnovu stručnih i drugih relevantnih kriterijuma koje su konkursi sadržavali. Upravo izbor po tim kriterijumima je bio i smisao raspisivanja javnog konkursa koji, po zakonu, nije bio obavezan - rekao je prvi čovek ZIG-a.

Za razliku od prethodnih vremena, kako objašnjava Višnjić, ZIG ovim želi da uvede potpuno novu praksu da, kad god se ukaže potreba za novim radnicima, svi koji imaju odgovarajuće kvalifikacije dobiju i jednaku šansu, a da ih za radno mesto kvalifikuju samo njihovi stručni kvaliteti. - To je i interes samog preduzeća koje za sve, a naročito najodgovornije i najzahtevnije poslove želi da zapošljava isključivo najstručnije, najposvećenije i najambicioznije ljude. U konkretnom slučaju, reč je o radnim mestima samostalnog organizatora za projektovanje i izgradnju objekata vrelovoda i gasovoda, samostalnog organizatora za projektovanje i izgradnju saobraćajnih objekata i samostalnog organizatora za projektovanje i izgradnju objekata vodovoda i kanalizacije - kaže on.

Za prvo radno mesto konkurisalo je devet, za drugo pet, a za treće osam kandidata. S obzirom na aktuelnu zabranu zapošljavanja u javnom sektoru za prijem pomenutih radnika je prethodno pribavljena odgovarajuća saglasnost. Zapošljavanje je odobrila nadležna Komisija za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje koju je formirala republička Vlada.

  • 20.08.2014 07:59
    @Ištvan
    Zašto ne, kada se već hvale?
  • Jacovitti

    20.08.2014 06:10
    @Gimli
    Apsolutno tako! I već viđeno kod konkursa za izbor direktora novosadskih JKP (maj-jun 2013.). Još' su tada kandidati mogli dobiti maks 25 bodova na staž, stručnu spremu itd. a 25 bodova na utisak komisije (partijske!). I onda imate nekoga stvarnog stručnjaka sa 25 bodova na struku i staž, a partijskog aparačika sa 10 bodova na isto. A onda, utisak na komisiju. Stručnjaku 5 bodova, a aparačiku 25. U krajnjem skoru, stručnjak ima 30 bodova, a aparačik od svoje komisije dobije 35 bodova i bude izabran!
    Da, i to. Komisija ocenjuje valjda moralono-političku podobnost. Mada to oni kažu da ocenjuju psihofizičke sposobnosti kandidata, a niko u komisiji ni primirisati strukom za takvu ocenu. Još su kandidati priložili lekarsko pri čijem vađenju su bili kod psihologa. Ispade, oni tamo u zdravstvu, psiholozi, pojma nemaju. Samo partijska komisija je sposobna za sve, kao i njihovi kandidati uostalom...
  • Gimli

    19.08.2014 10:29
    Ne, Ištvane, ne treba zarad mene nego zarad iskrenosti u ovakvoj nameri, transparentnosti i mladih nezaposlenih stručnjaka.

    Ako im je cilj da se prijave što kvalitetniji stručnjaci onda je trebalo da što javnije oglašavaju dok je otvoren konkurs, ovi sad samo-hvalospevi su čista demagogija i populizam.


    Uostalom i do sada su se zvanično birali na konkursu ali nije problem u konkursu nego u diskrecionom pravu izbora među prijavljenim kandidatima, kada je najbolji, igrom slučaja, baš partijski apartčik...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti