50.000 po godini staža za zaposlene u gradskim preduzećima

Radnici novosadskih javnih preduzeća koji će od oktobra postati tehnološki višak dobijaće otpremninu od oko 50.000 dinara po godini radnog staža provedenog u tom preduzeću.
Radnici novosadskih javnih preduzeća koji će od oktobra postati tehnološki višak dobijaće otpremninu od oko 50.000 dinara po godini radnog staža provedenog u tom preduzeću.

Ova suma iznosi prosečnu zaradu na nivou grada i rezultat je dogovora Grada i Sindikata, a to je danas overeno i u Gradskoj kući potpisivanjem Aneksa 2 Kolektivnog ugovora.

Predsednik sindikata radnika zaposlenih u komunalnoj oblasti Zoran Radosavljević kaže za 021.rs da su zadovoljni postignutim i da će radnici dobiti najviše što je moguće u ovom trenutku. On je precizirao i da sindikat aktivno učestvuje u radu radne grupe koju je formirao Grad i koja priprema plan smanjenja broja zaposlenih i reorganizacije Gradskog zelenila, Stana, Puta, Čistoće, Spensa i Lisja.

Prema njegovim rečima, dogovoreno je da se u skladu sa novom sistematizacijom, koju upravo prave rukovodstva preduzeća, broj radnika smanji tako da odnos administracije i radnika bude 20 naprema 80 posto. On smatra da takav odnos neće svuda biti postignut, ali da će biti blizu tom odnosu.

Predsednik sindikata gradskih komunalaca dodaje da je radna grupa uzela za reper realan broj radnika, odnosno stanje u komunalnom sektoru u novembru 2000. godine. - Uzet je taj mesec te godine jer je procenjeno da su tada JKP-ovi obavljali svoju osnovnu delatnost. U međuvremenu su registrovani za svašta i ispalo je da su klasična preduzeća. JKP nisu klasična preduzeća i njih je grad osnovao za određene oblasti koje treba da rade, sve ostalo je po nama višak. Tačnije, sve ostalo je izmišljeno i nepotrebno, jer to mogu da rade i drugi, mnogo jeftinije i za manje pare - kaže Radosavljević za 021.

Kako je objasnio, tada je u JKP radilo oko 3.500 radnika, a danas ih ima oko 6.150 i jasno se vidi da je bilo prekobrojnog zapošljavanja stranačkih kadrova, rođaka, prijatelja i drugih. (Žarko Bogosavljević - zarko@021.rs)

  • 16.09.2014 11:10
    / NE / PRAVDA
    Zaposlili se preko veze ( partija, rođjak, platili za radno mesto ) retko dolazili na posao a kada dođu leže i ubijaju se čekajući kraj radnog vremena i kao kruna svega 50.000, skoro 500 eur po godini ležanja.
    A radnici Kabela, Jugodenta, Jugoalata, Centoslavije, Neoplante, Petar Drapšin .... dobili otkaze kao tehnološki višak, i crkavicu ili ni nju.
  • Stojadin

    24.08.2014 06:59
    JLZ
    Pitam se pitam... Da li je taj odnos 80 % prema 20 % verzija: 80 % "onih gore" što ovih, 20 % "dole".
  • ZoranNS

    22.08.2014 18:30
    Tokom minulog rada stvarali gubitke i
    Tokom minulog rada stvarali gubitke i sada im sledi nagrada, i novo zaposlenje samo dok prođe ova pozorišna predstava, ni brige, neće ih rođaci i partija ostaviti bez posla.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti