"Romi za jednokratnu upotrebu" studiraju za DŽ

Sve je češća situacija da se budući studenti lažno izjašnjavaju kao Romi kako bi ostvarili povlastice tokom studiranja, koje podrazumevaju besplatno školovanje, smeštaj u domu i stipendije.
Sve je češća situacija da se budući studenti lažno izjašnjavaju kao Romi kako bi ostvarili povlastice tokom studiranja, koje podrazumevaju besplatno školovanje, smeštaj u domu i stipendije.

U vremenima kada je studiranje sve skuplje i kada su uslovi za upis na budžet sve rigorozniji, sve je više neromskih građana koji se lažno predstavljaju kao Romi i na takav način oduzimaju mesta Romima sa manjim brojem bodova. Kvota za upis Roma iznosi samo 2% od ukupnog broja upisanih na fakultetima, pa pripadnici Romske nacionalne manjine koji su ostvarili manji broj bodova gube svoje mesto.

Pripadnici Romske nacionalne manjine se na fakultete upisuju u okviru posebnih afirmativnih mera koje im pružaju pored besplatnog školovanja, smeštaj u domu i stipendiju. Predsednik Nacionalnog saveta Roma, Vitomir Mihajlović kaže za 021 kako problem "neroma" koji se izjašnjavaju kao Romi postoji već nekoliko godina, ali da se ove godine broj drastično povećao.

"Dešavalo se to i prethodnih godina, ali u znatno manjoj meri. Recimo da je nekada bilo 3% takvih slučajeva, a sada je to skočilo na 30%", rekao je Mihajlović i dodao da je jedno od rešenja ovog problema da svako ko želi da se deklariše kao Rom mora znati romski jezik.

On je objasnio da je neophodno da se ozbiljno porazgovara sa ministrom prosvete, da se donese pravna regulativa koja će regulisati primenu afirmativnih mera. Takođe da se donese pravilnik kako će se one primeniti, kome su namenjene i kako će se sankcionisati zloupotrebe.

"Lažni romski studenti pojavili su se od prošle godine. Osim što se na prvi pogled primeti da nisu Romi, to se vidi i po njihovom prezimenu, odnosno porodičnom stablu. Međutim, mi im ništa ne možemo. Njihovo Ustavom zagarantovano pravo je da se izjasne kako žele i ako se tome usprotivimo, onda kršimo najvažniji državni akt", rekao je Mihajlović.

Zamenik zaštitnika građana za prava nacionalnih manjina Robert Sepi je izrazio zabrinutost o nezakonitistima u vezi sa primenom afirmativnih mera za upis na fakultete i srednje škole i ukazao je na to da ne postoji pravni osnov na osnovu kojeg možemo na takav način utvrditi nečiju nacionalnu pripadnost i da je jedini način lično izjašnjavanje građana.

Ove godine se uz prijavu za dobijanje povlastica moralo priložiti i rešenje o upisu na poseban Romski birački spisak. Kako navode iz Nacionalnog saveta Roma u Vojvodini je upisan 71 Rom u srednje škole od kojih je sigurno 20% lažno prijavljenih. Na Univerzitetu u Novom Sadu ukupno je 34 studenta upisano na fakultete u okviru posebnih afirmativnih mera, a čak 20% su neromski građani koji iskorišćavaju ovu povlasticu i postaju "Romi za jednokratnu upotrebu". (Lea Kotlica)

  • Сремац

    22.08.2014 09:49
    Циганска посла
    "Pacman" је математички доказао заинтересованост Цигана за студије.То што је данас боље бити Циган него Србин,је ствара наше удварачке европејске политике.
  • Alfaromeo

    21.08.2014 23:42
    Prolece na moje rame slece...
    Jedno od resenja bi moglo da bude delotvorno a sasvin je jednostavno. Da se romi koji su po rodjenju romi, jednostavno izjasne kao Cigani. I da se povlastice sa Roma prebace na Cigane. Pa kada se ovi lazni Romi cigane, nek se cigane u pravom smislu.
    Zaomi je sto se doslo do toga sa su obicni ljudi na ivici bede i moraju da uzimaju od onih koji imaju jos manje.
  • Milenko

    21.08.2014 21:32
    najbitnije
    ma da,vazno da moze jedan strani drzavljanin da dodje,izjasni se kao srbin,i studira na teretu nase drzave,mali milion je takvih,sto iz crne gore,sto iz bosne...zauzimaju mesto nama koji smo drzavljani...sramota od drzave...ne pricam bzvz,imam ih u okolini dosta takvih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti