Hemičarima u KCV drastično smanjene plate

Hemičarima, godinama zaposlenim u KCV, prilikom revizije plata i trošenja, nije priznata specijalizacija Medicinskog fakulteta, što je dovelo do toga da im plate budu drastično smanjene.
Diplomiranim hemičarima, godinama zaposlenim u KCV, prilikom revizije plata i trošenja, nije priznata specijalizacija Medicinskog fakulteta koju su završili 1991. godine, što je dovelo do toga da im plate budu drastično smanjene.

Uzalud su dokazivali da godinama rade u laboratorijama, na patohistologiji i sudskoj medicini, te da su specijalizaciju polagali sa lekarima i farmaceutima. Izloženi su infektivnom materijalu kao i lekari, ali samo njima plata je smanjena za 16.000 dinara.

"Od 1. januara do 31. jula Republički fond zadravstvenog osiguranja je kontrolisao trošenje novca za plate u KCV-u. Zaposlenima koji imaju završen Hemijski fakultet i specijalizaciju iz medicinske biohemije dodeljen je koeficijent 28,24 umesto zakonom određenog 22,37, koji im pripada kao zdravstvenim saradnicima, jer oni nisu zdravstveni radnici", kaže Aleksandra Gazivoda, savetnica za informisanje javnosti direktora Republičkog fonda.

Zaposleni u KCV smatraju da Revizorska komisija nije dobro protumačila uredbu. "Bili bismo saradnici da smo specijalizirali na matičnim fakultetima u trajanju od jedne godine. Na Medicinskom je specijalizacija trajala tri godine, pa nema osnova za smanjenje plate", kažu oni.

Slično se desilo i hemijskim tehničarima koji godinama rade kao laboranti. Kada su primljeni kao hemijski tehničari ispunjavali su uslove konkursa, a sada im je plata smanjena za 10.000 dinara, jer, kako je navedeno, nemaju odgovarajuću stručnu spremu.

"Zato smo odlučili da se prekvalifikujemo i da završimo za laboratorijskog tehničara. Ali niko nam ne garantuje da će nam plata biti vraćena na staro", kaže za Blic jedna od hemijskih tehničarki, zaposlena u laboratoriji KCV.

Branimir Tatalović, pomoćnik direktora za ekonomsko-finansijske poslove u KCV, kaže da je učinjena velika nepravda, ali da RFZO ne prihvata drugačije trebovanje novca. "Fond je poslao ugovore sa nižim koeficijentima i zaposleni su morali da ih potpišu", kaže Tatalović.

  • grunf

    21.08.2014 17:09
    kako stoje stvari
    Kad god se desi ovako nesto, na videlo izbije staro pravilo "da komsiji crkne krava". Isto tako, na videlo izbije zelja naroda da ode u Nemacku, jer su tamo "3-4 puta vece plate".
  • 21.08.2014 16:43
    Sta se cudite? Ne daj boze da se smanji plata napacenim doktorima. Nece imati za letovanje po grckim ostrvima. Morali bi se zadovoljiti letovanjem na nekom od prstiju. Kod medicinara ne postoji ni jedna druga struka sem njihove. Ostali su ruzni, prljavi, zli. A svi smo na nasim radnim mestima zbog pacijenata na jedan ili drugi nacin.
  • Anonimus

    21.08.2014 16:36
    @Anonimus
    Naše diplome koji se vezuju za zdravsto prvo treba nostrifikovati u Nemačkoj a to je užasno teško i komplikovano. Diplome stečene unutar EU ne treba nostrifikovati tako da što se tiče zdravstva imaju ponude radne snage dovoljno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti