FOTO: Sugrađanin obnovio najstariji bunar u Novom Sadu

Sugrađanin Milenko Stanković, koji uređuje enterijere i eksterijere, ofarbao je, obnovio i obeležio najstariji bunar u Novom Sadu.
Sugrađanin Milenko Stanković, koji uređuje enterijere i eksterijere, ofarbao je, obnovio i obeležio najstariji bunar u Novom Sadu.

Stanković je za 021.rs rekao da je oko bunara uradio dekorativni zid i stavio pločicu sa godinom izgradnje (1720).

"Sređivao sam pasaž, krečio, a u međuvremenu sam primetio da turisti nešto traže po pasažu i kada sam se raspitao o čemu se radi doznao sam da je tu bunar koji je prvi izgrađen u gradu. Na internetu sam iščitao sve o kući i bunaru i predložio gospodinu koji me angažovao da oko njega uradim jedan dekorativni zid kako bi skrenuo pažnju i pomogao turistima da ga lakše pronađu", kaže Stanković.

Barokna kuća "Kod belog lava" u Ulici Zmaj Jovinoj 28 sagrađena je 1720. godine. Kako je u to vreme u gradu bilo malo zgrada koje imaju sprat, ona je bila vrlo reprezentativna i pokazivala da je vlasnik uspešni trgovac.

Mada se za godinu gradnje kuće "Kod belog lava" uzima 1720. godina, postoje pretpostavke da je zgrada zapravo starija nekoliko godina, a sa sigurnošću je utvrđeno da je prvi vlasnik bio sapundžija Stojan Maslak. Kuća je dobila naziv "Kod belog lava" još kada je izgrađena jer je u to doba postojao običaj da se značajnim objektima daju imena.

  • BB

    25.08.2014 19:49
    Kad nema nadleznog ima ko hoce
    Od srca sve cestitke Milenku na inicajitivi, marljivosti, trudu, to sto mari za stari bunar, grad, itd.
    S druge strane, Pera je u pravu. Samo dobra volja i trud nije dosta: trebalo bi neko strucan to da odradi. Da ne bude veca steta od koristi! Sta bi bilo da je Belog Andjela ili plafon na Sikstinskoj Kapeli popravio neki lokalni vredni momak?
    Milenku svaka cast jos jednom. Ovim cinom je udario samar onima nadleznima koji su isto to mogli i trebali da urade. Bilo bi dobro da se oglase i objasne. Inace bice opet neko ko hoce (na svoju ruku) da radi. Kada nema onog ko bi trebao.
    I tako onda narod gubi poverenje u vlast, drzavne ustanove, posto ne cine i kada je lako ciniti. I tako se polako plovi iz Evrope u Juznu Ameriku.
    Poz
  • milos

    25.08.2014 09:54
    bravo mile strika simov
    al si ga opravio,svaka cast.poz sa zabjela
  • Novosađanka

    25.08.2014 09:07
    neki pamte i malo duze
    Tako je pre 15 godina dosao jedan sa ekipom, pa samoinicijativno srusio sporedno stepeniste i ostave ove zgrade, pa nedugo zatim, opet samoinicijativno, unistio originalno glavno stepeniste koje je bilo drveno, pa samoinicijativno povadio originalne kamene ploce sa terasa i zamenio ih keramickim, samoninicijativno zamenio kapije ... jednu, drugu, trecu.... prepolovio stepeniste za tavan *da bi imao pice za kafanu gde da drzi) prozore, originalno bele i koji su se otvarali prema spolja, samoinicijativno prefarbao u braon i otvara ih na savremen nacin .... i da ne pricam vise. ZAVOD ZA ZASTITU SPOMENIKA KULTURE - s r a m o t a.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti