Sutra protest protiv izgradnje parkinga kod Spensa

Preko 20 udruženja pozvalo je Novosađane da u utorak, 26. avgusta, dođu kod Spensa na protest "Park, ne parking".
Preko 20 udruženja pozvalo je Novosađane da u utorak, 26. avgusta, u 18 časova dođu kod Spensa na protest "Park, ne parking" zbog izgradnje parkinga.

U pozivu na protest, organizatori navode da će događaj obuhvatiti različite zabavne i edukativne aktivnosti.

- Pozivamo sve građane koji žele da doprinesu uređenju lokalne zajednice da se pridruže ovom događaju, gde će se organizovati zabavni i umetnički program, od igara za najmlađe sa animatorima, do radionica crtanja, kao i performans i projekcija filma - stoji u pozivu organizatora protesta.

Ove organizacije su ranije uložile protest zbog izgradnje ovog parkinga koji će skoro celokupnu zelenu površinu pored pomoćnog fudbalskog terena pretvoriti u parkiralište.

Oni su saopštili da se parking gradi mimo postojećih urbanističkih planova, dok su gradske službe saopštile da je u pitanju privremeni parking i da je sve u skladu sa zakonom i urbanističkim aktima.

Pokrenuto je potpisivanje peticije u kojoj se navodi da su Novom Sadu potrebne zelene površine, a ne dodatna motivacija za kupovinu automobila čiji je broj u poslednjih 10 godina porastao za gotovo 30.000 i koji više nemaju gde da se smeste, koji zagađuju vazduh, prave buku, gužve, okupiraju javne površine i stvaraju dodatni rizik u saobraćaju.

"U Novom Sadu je zelenih površina i parkova sve manje. Zamenjuju ih behaton, asfalt, parkinzi i kolovozi i život u gradu leti postaje sve nesnosniji i suroviji ne samo za ljude već i za ostali živi svet!", piše u peticiji.

  • liman

    26.08.2014 13:15
    Paulovnija
    Parking sigurno neće ukloniti (pošto im je cilj da spens oživi), ali se može naći kompromis. Na površini između novog i malo starijeg parkinga se mogu posaditi neka brzorastuća drva, pa se na protestu između ostalog može apelovati i na to.
    Predlažem drvo koje se zove Paulovnija. Raste neverovatnom brzinom, a i lepo izgleda kad cveta. Za par godina bi to mogao da bude ozbiljan drvored.
  • Мало већи мислилац

    26.08.2014 09:17
    @Мислилац
    Упознат сам са свим поменутим актима, сигурно не причам напамет. Ако је на неком месту вишим актом површина предвиђена рецимо гаража од 450 места (паркинг), али детаљним планом није разрађено то решење, онда је у реду ту поставити неко привремено паркиралиште - та површина ће свакако бити намењена аутомобилима, па привремено може бити и у неком импровизованом облику (паркиралиште). Уосталом пун је град површина насутих туцаником која се зову "привремена паркиралишта". Ако је вишим актом предвиђено да у тој зони буде парк-спортски садржаји-дечије игралиште, то генерално решење је предвиђено са разлогом, узимајући у обзир окружење и генералне потребе града. У том случају, ако градите паркиралиште, ви радите у директној супротности са смерницама из вишег акта, био тај паркинг привременог карактера или не. Зато одлука комисије није исправна. То што је по грађевинским стандардима ово паркиралиште урађено као да је трајно, право је питање узимајући у обзир које намере је то тако урађено и да ли заиста неко мисли да ће за 3 године то бити уклоњено. Срећом па на тој површини нема неких угрожених биљних и животињских врста, па није направљена нека трајна штета.
  • Torbica2

    26.08.2014 08:15
    Botovi reaguju na sve sto je protiv nazadnjaka. Smesi se drzavni posao

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti