Muljanje sa otpremninama u Stanu?

Iako je za otpremine zaposlenih u "Stanu" još pre mesec i po dana izdvojen novac, u ovom preduzeću još nije urađena sistematizacija.
Iako je za otpremine zaposlenih u "Stanu" još pre mesec i po dana izdvojen novac, u ovom preduzeću još nije urađena sistematizacija.

 

Grad je iz rebalansa budžeta izdvojio 50 miliona dinara za otpremnine viška radnika, kazao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

On je istakao da pre više meseci nije prihvatio spisak radnika za odlazak iz firme jer je od 120 radnika na spisku bilo čak 70 odsto neposrednih izvršilaca. - Ko će u majstorskoj firmi da radi, kada ode tri četvrtine zanatlija - pita Vučević.

- Grad je učinio sve što treba pa je na "Stanu" da odgovori gde je zapelo. Od sednice Skupštine grada prošlo je više od mesec i po - kazao je gradski ministar za finansije Dejan Mandić.

Predsednik većinskog, Samostalnog sindikata u "Stanu" Zdravko Mandić kaže da ne zna razlog odugovlačenja. - Dobili smo prošle sedmice julski prvi deo od minimalne zarade koju dobijamo od 1. januara. Reorganizacija firme nije zaživela, osim u delu plata, koja vredi minimalnu cenu rada, ali ne važi za poslovodstvo - navodi Zdravko Mandić.  

Radnici "Stana" trebalo je da kao otpremninu dobiju 75 odsto prosečne republičke plate (oko 33.000 dinara) po godini staža u firmi, u vreme kada se pre više meseci pravio spisak radnika. Međutim, nedavno se Grad sa sindikatom dogovorio da visina otpremine bude prosečna neto gradska plata, što sada iznosi 50.000 dinara, pa u sindikatu komunalaca kažu da i "Stanu" sleduje taj iznos.

- Neka direktor "Stana" Janko Čobrda odgovori na pitanje zašto je sistematizacija od pre nekoliko meseci propala, a nova nije odmah napravljena, kada se znalo da će "Stan" biti prvi od komunalnih preduzeća kojima će Grad dati novac za otpremnine - kazao je sindikalni predvodnik komunalaca Novog Sada Zoran Radosavljević. Programom poslovanja "Stana" za 2014. godinu predviđeno je da firma ima 250, umesto sadašnjih 370 zaposlenih.

  • helen

    26.08.2014 23:17
    Slozili su se oko visine otpremnine koja je solidna, samo jos treba napraviti sistematizaciju koja je realna. U pravu je gradonacelnik, ne mogu samo zanatlije da budu visak.
  • Ра Дник Станко

    26.08.2014 17:55
    Aj dosta sa komentarima, iskljucice nam internet.
  • mrki

    26.08.2014 12:43
    3d
    Dokle bre vise?Firmu vode ljudi koji imaju privatne firme...dokle?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti