Dogradnja Biblioteke čeka kraj restitucije

Agencija za restituciju još nije donela odluku o zahtevu Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" i SPC-a da im se vrati u vlasništvo zgrada Gradske biblioteke.
Agencija za restituciju još nije donela odluku o zahtevu Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" i SPC-a da im se vrati u vlasništvo zgrada Gradske biblioteke u Dunavskoj 1.

Kako je za 021.rs rečeno u Agenciji, postupak je u toku i za sada ne mogu da navedu kada će biti gotov, mada je prošle godine iz te institucije nagoveštavano da će do kraja 2013. postupak biti rešen. Ovaj, sada već dug postupak, kako navode u Gradskoj biblioteci, usporava proširenje objekta u Dunavskoj 1.

Direktor biblioteke Dragan Kojić kaže za 021 da dugo čekaju na proširenje prostora u Dunavskoj 1, a ove godine je Grad izdvojio četiri miliona dinara za izradu projektno-tehničke dokumentacije za dogradnju. On navodi da dalje od izrade dokumentacije ne mogu ići jer sve stoji zbog postupka restitucije koji su pokrenuli Gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj" i Srpska pravoslavna crkva - Eparhija bačka, jer je ovaj prostor pripadao zadužbini Anke i Arse Pajovića.

Naime, 1905. godine su Arsa i Anka Pajović testamentom zgradu u kojoj je bila Srpska čitaonica ostavili Velikoj srpskoj pravoslavnoj gimnaziji, današnjoj Jovinoj gimnaziji, a 1945. godine je objekat nacionalizovan i potom je dat na trajno korišćenje Gradskoj biblioteci.

Kojić kaže da ne bi prognozirao kakva će odluka Agencije biti, ali dodaje da su već iz Gimnazije dobili obećanja da će Biblioteka nastaviti da radi.

- U Zakonu u članu 11 se navodi da objekti koji su predmet restitucije i u kojima se obavlja delatnost prosvete, zdravstva, socijalne zaštite i kulture ne mogu biti predmet restitucije u naturalnom obliku. Prema tome, a to smo saznali i iz razgovora sa predstavnicima Gimnazije, niko nikad nije ni razmišljao da pomera Biblioteku iz ovih prostorija - navodi Kojić.

On navodi da će tek nakon odluke Agencije za restituciju moći da se razgovara o dogradnji, jer će se tada znati ko je vlasnik zgrade.

- Tako da ćemo videti na kojoj lokaciji će se dograđivati biblioteka. Da li onako kako kažu urbanistički planovi ili ćemo morati da razgovaramo sa "novim-starim" vlasnicima - Gimnazijom i crkvenim fondovima da bi videli kako će to da se uradi - kaže Kojić.

Podsetimo da su verske organizacije u Novom Sadu, među njima i SPC, dobile sve objekte koje su i tražile do sada, pri čemu su u njihovo vlasništvo vraćene i zgrade u kojima se nalaze obrazovne ustanove, kao što su Baletska i Muzička škola. (Žarko Bogosavljević-zarko@021.rs)

  • Shin Sekai

    28.08.2014 05:47
    Po kom osnovu oni sad traze to? Pogotovo crkvi nista ne davati. Oslobodjeni su poreza, ocigledno ne podlazu zakonima ... A dati takvoj oraganizaciji GRADSKU biblioteku ... Pa hajde molim vas.
  • Ilija

    27.08.2014 19:36
    Velika srpska pravoslavna gimnazija je podrzavljena 1920. godine. Imovina skole bila je u vlasnistvu Novosadske pravoslavne crkvene opstine. Danasnja Jovina gimnazija NEMA nikakve pravne veze sa starom i slavnom Gimnazijom! Zato mi i nije jasno sta oni imaju da se pitaju po tom pitanju?
  • једнорог

    27.08.2014 19:18
    против логике по сваку цену
    Најлогичније и најморалније и најнормалније би било да се свим институцијама и установама, којима се враћа имовина, врате и оне обавезе које су проистекле из даровних уговора. А то значи - вратити их све њиховим оснивачким актима и скинути са буџета. Тако би се Градска (Народна) библиотека вратила у Српску читаоницу, "Јовина" - у Српску православну велику гимназију, Музеј Војводине - Музеј Матице српске, итд. Свим тим установама и институцијама су добротвори остављали имовину да би могле да функционишу независно до тог у којој се држави налазе. Како то: фирма на буџету, враћа јој се огромна имовина, а она остаје на буџету? Вратите имовину СНП, вратите га у оснивачки акт из 1861 и скините позориште са буџета.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti