Novosađanka, žrtva trafikinga, ponovo strahuje za svoj život

Prva žrtva trgovine ljudima, inače Novosađanka, koja je dobila sudski spor i novčanu naknadu, živi u strahu od saradnika zlostavljača koji su u zatvoru. Zbog njih ovu mladu ženu čuvaju "Astra", Sigurna kuća i policija.
Prva žrtva trgovine ljudima, inače Novosađanka, koja je dobila sudski spor i novčanu naknadu, živi u strahu od saradnika zlostavljača koji su u zatvoru.

Apelacioni sud u Novom Sadu je u novembru 2013. godine prvi put u Srbiji presudio da mlada žena kao žrtva trgovine ljudima dobije naknadu od milion dinara.

Tri muškarca i žena, prvi iz lanca organizovane trgovine koji su joj uništili život, sada su u zatvoru. Ali, njihovi saradnici joj ne dozvoljavaju da živi normalno. Zbog njih ovu mladu ženu čuvaju "Astra", Sigurna kuća i policija.

Žrtvi kriju identitet, mesto boravka. Kada joj zlostavljači uđu u trag, premeste je u drugi grad. Život joj olakšava muž koji je razume, deca o kojoj se stara i okolina koja zna kakve je užase preživela.

U glavnoj raspravi, prilikom donošenja presude, zbog zaštite žrtve, bila je isključena javnost, ali su detalji iz njene strašne biografije poznati.

U osnovnoj školi je bila silovana, a i otac je pokušao da je obljubi. Posle završenog šestog razreda počinje da radi kao konobarica u jednom kafiću. Vlasnica ju je pozvala da se preseli kod nje i obećala joj dobru zaradu. Pritisnuta siromaštvom, devojčica je to prihvatila. Ubrzo su počeli da je teraju na prostituciju. Uzalud je odbijala i pokušavala da pobegne. Pod prisilom je pila alkohol jer su kokteli naplaćivani od gostiju po visokim cenama. Za prostituciju je dobijala hranu i prezervative, navedeno je u podacima iz Apelacionog suda.

Posle nekoliko meseci uspela je da pobegne i sve ispriča majci. Uskoro upoznaje mladića koji joj obećava da će je angažovati kao konobaricu u svom kafiću u jednom od gradova u Srbiji. Odlazi sa njim ali ubrzo shvata da su ga angažovali njeni prethodni mučitelji. Posle nekoliko dana je preko njega pronalaze i vraćaju je u pakao.

Spasena je posle izvesnog vremena prilikom policijske racije i smeštena u Sigurnu kuću, a potom se vraća majci. Tamo je opet pronalaze i teraju je da se prostituiše, i posle nekoliko meseci opet uspeva da pobegne u Sugurnu kuću. Vanredno završava osmi razred osnovne škole.

Njen punomoćnik, advokat Dejana Spasojević Ivančić kaže da je veoma zadovoljna jer presuda ne predstavlja samo satisfakciju žrtvi, nego i pobedu prava.

Zahvaljujući nominaciji "Astre", sudsko veće na čelu sa sudijom Jelicom Bojanić Kerkez, koje je dosudilo prvu nadoknadu štete žrtvi trgovine ljudima, nalazi se među kandidatima za prestižnu nagradu "Gender justice uncovered awards". Presuda je nominovana u kategoriji koja promoviše rodnu ravnopravnost što je, tvrde u "Astri", veliki pomak za srpsko pravosuđe.

  • 29.08.2014 13:54
    Ja bih samo da znam koja je uloga njene majke bila u celoj priči? Maloetno dete sa 12 godina je pustila da radi i da se preseli u kafić?????
    Nadam se da će ova žena naći svoj mir i sigurnost jednog dana...
  • Sara

    29.08.2014 10:19
    Tuzna
    Drago mi je sto su stali barem jednim delom na put ovakvim ljudima!Svaka zena je 'dragocenost' koja je naterana na ovakve stvari..Oni njih gledaju kao bankomat koji im isporucuje novac,bez trunke griznje savesti jer ih je pohlepa obuzela!Primeticete da su to uglavnom zene koje nisu obrazovene i finansijski stabilne..Pricaju im bajke a svako od nas veruje u princeve!Svaka cast svakoj zeni na ovome svetu koje se izbore sa tim!A moje drage Novosadjanke nije sve u spavovima,skupim automobilima,teretanama,silikonima..Sedite na klupicu u centru,popite pivo sa ekipicom i videcete koliko vas sitnice cine srecnim!
  • dule

    29.08.2014 08:29
    Jel se to neko hvali nadoknadom od milion dinara za ovo mučenje?

    Kako smo mi nesretni što živimo u ovoj zemlji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti