Skoro 3.500 novosadskih prvaka jutros popunilo školske klupe

Prvo školsko zvono zvonilo je jutros za 3.400 đaka prvaka koji su danas krenuli u prvi razred u osnovne škole Novog Sada.
Prvo školsko zvono zvonilo je jutros za 3.400 đaka prvaka koji su danas krenuli u prvi razred u osnovne škole Novog Sada, ali neka deca ipak nisu bila te sreće.

Od 148 škola koje su u ingerenciji školske uprave za Južnobački okrug danas je u prvi razred krenulo nešto više od 8.500 prvaka, dok je na teritoriji Novog Sada njih oko 3.400, rekao je za 021 Petar Viđikant, načelnik školske uprave za Južnobački okrug.

On kaže da je zadovoljan kako se grad pripremio za početak školske godine. "Situacija je zadovoljavajuća, jedan broj škola je adaptiran, sanirani su problemi tipa sanitarnih čvorova, krovova i prozora. To uvek može bolje, ali naravno sve zavisi od lokalne samouprave. Ono što je najbitnije je da nemamo škola koje su zbog tih radova kasnile ili bile ometane prvog dana škole", rekao je Viđikant.

Usvojen je i novi školski kalendar i ravnomerno su raspoređeni nastavni dani u prvom i drugom polugodištu, a na teritoriji Novog Sada zabeležena je stagnacija upisanih, što predstavlja napredak u odnosu na protekle godine kada je beležen pad upisanih đaka.

Deca u Svratištu hoće u školu, ali nemaju podršku

S druge strane, deca koja svakodnevno dolaze u "Svratište za decu ulice" danas nisu krenula u školu jer nemaju novca ili podršku roditelja.

Nema preciznih podataka koliko je dece koja se neće školovati zbog siromaštva, međutim Svratište je pokrenulo pilot projekat za stipendiranje štićenika koji žele da nastave školovanje.

U Svratištu kažu da je tako prošle godine obezbeđen novac za školovanje jednog đaka, a njega je i ove godina nastavila da stipendira jedna novosadska firma. Novac za školovanje još jedne devojčice, koja će sada krenuti u osmi razred, obezbedila Novosađanka koja je želela da ostane anonimna.

Nela Hardi, edukativno-rekreativni saradnik u Svratištu, kaže za 021 da je glavni problem taj što su roditelji dece većinom i sami neobrazovani, nemaju posao i zato ne uviđaju zašto je bitno obrazovanje. Dodatan problem je i teška materijalna situacija, a deca se najviše demotivišu time što nemaju odeću, knjige i školski pribor, kao sva ostala deca.

Svako ko može i želi da pomogne da deca nastave školovanje treba da potpiše ugovor sa Svratištem i roditeljima deteta koje će stipendirati. Zainteresovani mogu da se jave na telefon 060/533 23 29 ili da dođu u Svratište za decu ulice na Bulevaru oslobođenja 28. (Gordana Ćosić)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti