FOTO: Biciklana fest obeležila rekordna Kritična masa

Biciklana fest završen je u nedelju, 31. avgusta.
Biciklana fest završen je u nedelju, 31. avgusta.

Festival je obeležila rekordna poseta Kritičnoj masi, prvoj zvaničnoj potvrdi o porastu broja biciklista, osnivanju +1 mreže biciklističkih organizacija...

Kritična masa kojom je festival otvoren oborila je rekord posećenosti, sa čak 752 učesnika. Vožnja je prošla u laganom ritmu i pozitivnoj atmosferi. Nakon Kritične mase učesnici su probali "biciklistički pasulj" Biciklističkog saveza Vojvodine.

Nastup Debelih biciklista pokazao je da bicikli proizvode sjajne zvukove i mogu napraviti odličnu muziku. Pozorišna trupa IKKI, poznata po svojoj improvizaciji napunila je klub Quarter u večernjim satima, da bi zaključak dali Kufcycle perkusionisti i nastup DJ Master Flow.

Naročitu pažnju privukla je i prva javna potvrda JP Zavod za izgradnju grada o porastu biciklizma od 15 % u odnosu na 2013. godinu.

Učesnici iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije, Mađarske i Albanije su predstavili svoje organizacije i aktivnosti posvećene razvoju biciklizma. U  toku festivala je na predlog Novosadske biciklističke inicijative oformljena neformalna mreža biciklističkih organizacija simboličnog naziva +1. Kako osnivači navode, mreža je kreirana kako bi se radilo sinhronizovano i efikasno, radi bolje saradnje organizacija i razmene iskustva, kao i da bi se uspešnije promovisao bicikl kao prevozno sredstvo.

Festival je imao i zabavni deo koji je obuhvatio sve generacije. Celodnevni program činili su izložba fotografija sa foto konkursa pokrenutog putem fejsbuka, projekat "Bici kultura" u sklopu koga su mladi umetnici predstavili svoje radove u vezi sa biciklizmom i biciklističku modu (torbice, bisage i detalje korisne biciklistima). Održana je i dekupaž radionica u toku koje je ukrašen ram starog bicikla. Izloženi su bili i novi, neuobičajeni modeli bicikala, dok je naročitu pažnju na ulicama privukao model teretnog bicikla "Dugački Džon". Novosađani su u toku festivala odgovorili na izazov Beograđana, pa je odigrano nekoliko mečeva poloa na biciklima.

Radionice udruženja Barabarka i Biciklograd kampanje zabavile su decu i ostavile vremena roditeljima da slobodno razgledaju festivalska dešavanja. U skejt parku posetioci su mogli videti ekstremne akrobacije na BMX biciklima, kao i da obave male popravke na biciklima na "Pit stop" servisu Invicta bikeshop-a.

  • Mare

    02.09.2014 09:59
    a cemu naslov?
    Bravo @TaBojana :)
  • JAZZ

    02.09.2014 07:39
    Dogodine preko 1000 učesnika... :)
  • TaBojana

    02.09.2014 06:58
    Joje/Zlo(je)
    Ne razumem, čemu tolika ozlojeđenost na događaj koji čuva planetu? Naravno jedan auspuh manje, odličan primer deci kako izabrati pravu alternativu po pitanju prevoza... i tako još svašta nešto ... Ako već ne učestvuješ, onda barem podrži ova nasmejana lica, zalažu se možda i za tvoje dobro. Možda jedan biciklista više, još jedno slobodno parking mesto samo za tebe.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti