FOTO: "Rušenje Velike pečurke mogu sprečiti samo protesti"

Rušenje benzinske stanice NIS-a poznate i kao "Velika pečurka" nije ni danas počelo.
Rušenje benzinske stanice NIS-a poznate i kao "Velika pečurka" nije ni danas počelo, a radnici su nastavili da uklanjaju inventar.

Kako se uverio fotoreporter 021, pumpa je ograđena, ali sem nekoliko građevinskih radnika nema nikavih građevinskih mašina ili druge opreme koja bi trebala da omogući rušenje.

Iz Naftne industrije Srbije saopštili su nedavno da će u narednih desetak dana srušiti pumpu i na njenom mestu sagraditi "potpuno nov i savremen objekat" koji će biti u sklopu lanca pumpi pod imenom "Gasprom".

Novosađani rušenje "Velike pečurke" uglavnom negativno komentarišu na društvenim mrežama i anketama u medijima navodeći da je to jedan od nekoliko arhitektonskih simbola Novog Sada.

021.rs je tako dobio i fotografiju iz maja 1976. godine, iz vremena izgradnje Velike pečurke. Novosađanin Vladimir Vrgović koji nam je prosledio fotografiju navodi da je pumpa otvorena 20. avgusta te godine.

Najpoznatiju pumpu u Novom Sadu projektovao je arhitekta Mirko Stojnić. Pečurka ima prečnik nadstrešnice 25 metara, a čitava nadstrešnica je na samo jednom stubu.

Mirko Stojinić je izjavio da nije iznenađen činjenicom da ruše Veliku pečurku jer je to, kao je naveo, stari srpski običaj, kao i da nikoga ne osuđuje, ali da mu je žao. - Ne mogu da kritikujem one koji ruše, jer nemaju oni isti osećaj prema gradu, kao ja ili neko drugi. To su sve novi ljudi. Nije ovo ni prva, a nije ni poslednja građevina koja se ruši - naveo je Stojnić.

Arhitekta Stevan Rodić je izjavio da mu je žao što se ruši Velika pečurka jer je to jedinstvena konstrukcija, koja se ne može videti nigde drugde. Prema njegovim rečima, rušenjem "pečurke" Novi Sad će izgubiti jedan od simbola, podsećajući da u svetu postoji praksa da se čuvaju ne samo kulturno-istorijski, nego i privredno-industrijski objekti.

On je naveo i da su u Društvu arhitekata Novog Sada razmatrali da li mogu nekako da spreče rušenje, ali da ne mogu zapravo ništa da urade jer je zakonski sve završeno i postoje dozvole za radove. Rodić je dodao da bi možda jedino neki protesti građana mogli da spreče rušenje Velike pečurke.


  • :(

    06.09.2014 11:09
    samo bojkot
    Posto je jasno da od nekog gradjanskog samoorganizovanja u ovom ucmalom gradu nema nista, ostaje samo bojkot. Ja ne kupujem na NIS-u od kako je poklonjen okupatoru.
  • Nikola

    03.09.2014 21:47
    Prodato
    Koji Vam je klinac ljudi, prodat je NIS, to je privatno zemljiste i tu se gradjani nista ne pitaju, pecurka nije pod zastitom tako da se ni grad-drzava nista ne pita jedino sto mogu da im zabrane jeste ako nesto ruzno naprave ili postave kao matijevic reklamu na hotelu centar. amin! 21vek. i kao sto je neko napisao kolko vas sipa tu gorivo..."novosadjani"- sami se nazivate tako a najgori ste vi "domaci" iz prethodnog voza ;))
  • ns ja

    03.09.2014 14:08
    menadžmentu Prometa NIS-a i sugrađanima:
    1. Gde ste bili sipali gorivo mačori galamdžije, svih ovih godina? Na velikoj sigurno niste..promet joj je smešno mali..
    2. Drugo, gde ste bili kad se donosila odluka u gradu, urbanizmu, zig-u itd, kako odatle niti jedna na vreme nije procurila??
    3. Pokupovali nove stanove kraj pumpe i sad kao smeta pumpa, hajmo park!? AA frajeri?!
    4. Privatno je vlasništvo, na parceli 1/1 potpuno sve legalno i transparentno, naviknite se na to da kad komšija slupa svog novog sitroena ds-5, iako je bio lep, nije bio vaš!!! Hteli ste kapitalizam (ja nisam), eto vam ga na!!!
    5. Gospodi rusko-srpskim menadžerima: veoma je maloumno nakon ovolikog revolta građana, od kojih planirate da ostvarujete prihode u novom objektu, da započeti (i veoma glup i neisplativ) projekat i nastavite, jer veoma štetite imidžu sopstvene kompanije NIS, za koju takođe smatramo da je deo obeležja grada(a možda više ne bi trebalo!!)
    6. Mnogo saglasnosti, moljakanja i odobrenja autora je trebalo pri rekonstrukciji pre 10-tak godina da bi se samo bakarno-bronzana atika po obodima objekta i nadstrešnice zamenila i pokrila crveno belom!!??
    7. Predlažem menadžmentu Prometa da se uradi jedna lagana rekonstrukcija sa moćnom vizuelizacijom - pre svega upravo atike nadstrešnice(velike pečurke) i objekta uz upotrebu najsavremenijeg osvetljenja iste, i kvalitetnih zakrivljenih i ultra-modernih stakala na objektu, uz tehničko osavremenjavanje istog u full sjaju (takva rekonstrukcija će biti mnooogo jeftinija, a efekti iste brutalno moćni!!!)
    8. i naravno pri rekonstrukciji promenite i raspored rezervoara, pre svega za TNG jer je užasno skrnav položaj sa betonskom kadicom na sred ulice, a i baš ne uliva poverenje, (mada su inženjeri rekli da je sve ok)
    9. nadam se da će ovo neko pročitati, ko treba, pozdrav

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti