Najpoželjnije zanimanje na globalnom tržištu rada

Inženjerstvo informacionih sistema predstavlja potpuno nov pristup obrazovanju stručnjaka.
Fakultet tehničkih nauka, Departman za industrijsko inženjerstvo akreditovao je atraktivni studijski program "Inženjerstvo informacionih sistema" koji predstavlja nov pristup obrazovanju stručnjaka.

Direktor Departmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment, docent Bojan Lalić za 021 ističe da ovaj program omogućava sticanje jedinstvene kombinacije veština iz domena informacionih tehnologija i organizacionih nauka, sa namerom da se stvore lideri IT industrije u decenijama koje dolaze.

- Program Inženjerstvo informacionih sistema je koncipiran tako da studentima pruži optimalan osnov za poslovni angažman u periodu nakon završetka studija, te je posebna pažnja posvećena obuci u domenima u kojima se očekuje intenzivan rast u tom periodu, kao što je analiza velikih količina podataka, veštačka inteligencija i analiza multimedijalnog sadržaja - objašnjava Lalić.

Inicijator za pokretanje ovog studijskog programa profesor Dubravko Ćulibrk, koji je trenutno angažovan na Univerzitetu u Trentu u Italiji navodi da karijera u domenu informacionih tehnologija predstavlja najpoželjnije zanimanje na globalnom tržištu rada u poslednjih nekoliko godina. - Nama je izuzetno važno da naši studenti tokom studija steknu internacionalno iskustvo što je omogućeno kroz angažman naših nastavnika i saradnika na različitim naučnoistraživačkim projektima kao i njihovim radom na univerzitetima širom sveta - kaže Ćulibrk i dodaje da studenti koji se odluče za studijski program Inženjerstvo informacionih sistema, imaju priliku i da iskuse rad u inostranstvu kroz okvire saradnje uspostavljene sa institucijama širom Evrope i sveta.

Rukovodilac studijskog programa profesorka Sonja Ristić objašnjava da će studenti imati priliku da ovladaju različitim aplikativnim domenima i primeni različitih metoda, tehnika i alata u oblasti informacionih tehnologija. - Razvijaju se sposobnosti kritičkog mišljenja i povezivanja osnovnih teorijskih znanja iz različitih oblasti sa njihovom praktičnom primenom. Studenti se upoznaju sa specifičnostima informacionih sistema u različitim domenima primene i arhitekturom informacionih i organizacionih sistema, uključujući primenu informacionih tehnologija i sistema u prozvodnji i savremenom poslovanju - navodi Ristić.

Diplomirani studenti mogu se zaposliti u privatnom ili javnom sektoru, u okviru timova za projektovanje, razvoj, testiranje, implementaciju, održavanje, unapređivanje, integraciju, bezbednost i sigurnost informacionih sistema u raznim oblastima, za upravljanje odnosima sa korisnicima, poslovnu analizu i upravljanje procesima poslovanja, itd. Upis prve generacije studenata inženjerstva informacionih sistema je 12. septembra.

  • pawlle

    03.09.2014 16:35
    za srbiju bi trebalo barem 7miliona psihijatara

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti