Stanarima u Vase Stajića ugroženi životi zbog poplava

U toku noći  između srede i četvrtka stanari zgrade u ulici Vase Stajića 32-34 vodili su borbu sa poplavom jer je voda preplavila ulaze i stigla do strujnih ormara.
U toku noći  između srede i četvrtka stanari zgrade u ulici Vase Stajića 32-34 vodili su borbu sa poplavom jer je voda preplavila ulaze i stigla do strujnih ormara. Pričinjena je i materijalna šteta, a intervencijom stanara je sprečena katastrofa, da voda ne stigne do glavnih strujnih osigurača.

Ovo je druga ovakva poplava u poslednjih 15 dana, kažu stanari, koji već deset godina žive u strahu od kiše, jer im se nakon pljuska sakuplja atmosferska voda i izliva kanalizacija.

Ovaj problem je za stanare u ovoj zgradi u Vase Stajića hroničan. Nastao je, kako kažu, zbog loše izvedenih radova na sanaciji atmosferskog odvoda pre desetak godina, koji su pogoršali situaciju i od tada se sve padavine sa najniže kote dvorišta slivaju u njihove ulaze.

I ove godine je Grad uložio u rekonstrukciju kanalizacione mreže u ovom delu grada, ali ogroman problem stanara u samom centru Novog Sada, nažalost, nije rešen, kaže za 021 predsednik skupštine stanara ove zgrade Slobodan Andrić.

"Naša zgrada je najniža tačka, kao da smo u nekoj maloj dolini. Naši šahtovi ne da ne primaju nego izbacuju vodu koja je skupljena ispred Spensa, ispred "Bejbi Blu"... Zapuše se cevi u kanalizaciji i onda nama izbija gejzir otprilike pola metra visok", objašnjava Andrić.

Da problem bude veći, stanovnici strahuju za svoje živote, jer voda često stigne čak do osigurača za struju, a kada se povuče za sobom ostavi fekalije i prljavštinu iz kanalizacije.

"Nama je strašno jer neko će poginuti. Evo sinoć se dečko skinuo i zagazio u onu vodu koja je dohvatila osigurače za struju. Mi smo ugradili pumpu i onda sami ispumpavamo vodu, jer ne znamo više šta da radimo. Obratili smo se ZIG-u, Gradu, Vodovodu, ma nema kome se sve nismo obraćali", rekao je Andrić.

Prema njegovim rečima, nadležni iz ZIG-a kažu da znaju za ovaj problem i da su svesni da se ovogodišnjim radovima ništa nije uradilo da bi se problem rešio i zato predlažu bližu saradnju nadležnih institucija. U Vodovodu za 021.rs navode da je prvobitno kao kratkoročno rešenje bila zamišljena crpna stanica, od čega se naknadno odustalo.

"Novo i trajnije rešenje ovog problema biće obezbeđeno rekonstrukcijom kanalizacione mreže u ulici Pavla Simića, što su radovi planirani već za ovu jesen. Na taj način biće stvoreni uslovi za normalno odvođenje atmosferskih voda iz ovog dela ulice Vase Stajića, jer će se deo njihove kanalizacione mreže spojiti sa mrežom u Pavla Simića i time rasteretiti", navode u Vodovodu i dodaju da bi u cilju što kvalitetnijeg rešenja problema bilo dobro i da se zamene slivnici koji su sada mahom zapušeni, a to je, kako kažu, posao ZIG-a.

Stanovnicima ove zgrade, kojih je preko 50, a među njima i veliki broj starijih građana i dece, kojima ovaj višegodišnji nemar gradskih službi pričanjava ogromne teškoće, ostaje da čekaju jesen i nadaju se rešenju problema, a u međuvremenu im svaka kiša donosi nove neprilike. (Gordana Ćosić)

  • 05.09.2014 08:17
    Pitanje
    Baš me zanima koliki su im porez slavni gradski orgni razrezali, pošto su u centru centra? Da li su se nadležni raspitali kolika je tržišna cena stana u ovakvoj ugroženoj zgradi?
  • 04.09.2014 18:17
    Pa nije li nesto radjeno I jos uvek se radi u toj ulici? Sta su oni kopali I koliko dugo " vec rade" ,a nista ne urade...pitanje je sad???
  • Vlada

    04.09.2014 13:56
    ...
    Poplave rešava Dinara-Drina-Dunav kanal, obratite se Tomislav Bokanu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti