Traže da se deca i dalje besplatno voze GSP-om

Roditelji nekoliko desetina učenika prva četiri razreda Osnovne škole "23.oktobar" u Sremskim Karlovcima su se pobunili zbog odluke GSP-a da sva deca nabave markice iako su se deca do sada vozila besplatno.
Roditelji nekoliko desetina učenika prva četiri razreda Osnovne škole "23.oktobar" u Sremskim Karlovcima su se pobunili zbog odluke GSP-a da sva deca nabave markice iako su se deca do sada vozila besplatno.

U Gradskom prevozniku za 021.rs navode da se deca nikad nisu besplatno vozila i da su sada samo insistirali na tome da se uvede red, jer i deca starija od 6 godina treba da plate prevoz.

Jedan od roditelja Tibor Petrik kaže za 021.rs da su se svi iznenadili kada su im na roditeljskom sastanku u školi saopštili da je GSP odlučio da od 1. oktobra deca do 11 godina plaćaju kartu na relaciji centar Sr. Karlovci - Dudara (2 stanice) i Lenjinova - centar (2 stanice).

"Do sad su ta deca mogla besplatno da se voze. Na roditeljskom su učiteljice roditeljima  ponudile izradu pokaznih karti, koja košta 750 dinara i onda, naravno, markice svakog meseca. Mislim da je ovaj potez krajnje jadan i da je izuzetan bezobrazluk od strane JGSP. Učiteljica je rekla i da su joj rekli da mora da se plati na osnovu zakona koji stupa na snagu, pri čemu nije znala koji zakon, dodajući da prema tom zakonu GSP ukida deci do 11 sati besplatan prevoz na relaciji Centar - Dudara i Centar - Lenjinova. To je razdaljina od oko jedan kilometar u oba smera i do sada su se deca uvek vozila besplatno. To je svima odgovaralo jer deca nisu morala da šetaju po putu",  kaže naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, roditeljima nije jasno zašto se GSP odlučio na ovaj potez, sem u nameri da dođu do oko 180 dodatnih pokaznih markica, jer kad se sve to pomnoži sa cenom izrade i cenom mesečne markice, dobije se lepa suma na godišnjem nivou. On navodi i da posebno nije jasno zašto odjednom mora da se plaća prevoz, kada to godinama nije bilo potrebe i vozači od dece nisu ni tražili da plate.

"Ne znam da li je imao neki dokument po kome su deca išla besplatno, ili su sve ove godine tolerisali to što se deca voze besplatno. S druge strane, koliko znam, deca bi trebalo da plaćaju pola karte, a ne punu cenu", dodaje Tibor Petrik.

U GSP Novi Sad za 021.rs navode da deca u Sremskim Karlovcima moraju da plaćaju kartu, ističući da Odluku o besplatnim kartama donose na osnovu preporuke gradonačelnika Novog Sada kojom su definisane određene kategorije stanovnika koje imaju pravo na povlašćeni prevoz. Ove godine pravo na povlasticu ima 17 kategorija korisnika usluga prevoza, među kojima se nalaze deca do 6 godina.

"Deca od 6 do 10 godina plaćaju deo iznosa od pune karte, tako da učenici Osnovne škole u Sremskim Karlovcima, kao i svi putnici, moraju i morali su dosad da imaju važeću kartu za prevoz. Za učenike je predviđeno da mogu da kupe i mesečnu markicu za prevoz kroz zonu Sremski Karlovci. Mesečne markice za prevoz kroz mesto predviđene su i za Beočin i Temerin, a analiza u preduzeću pokazala je da se na tim pravcima proda na mesečnom nivou oko 150 markica za učenike, a u Sremskim Karlovcima oko 3", kažu u gradskom prevozniku.

Navode i da su zbog toga što su u Karlovcima imali samo oko 3 pokazne organizovali sastanak sa direktorom škole u Sremskim Karlovcima, gde je prezentovan problem i saopšteno da će GSP izaći u susret učenicima i njihovim roditeljima, te će im ostaviti vremena da do oktobra nabave pretplatne karte, ili da se odluče za pojedinačne karte kupljene u vozilu.

"Javni prevoz nije besplatan. GSP dobija od Grada subvencije za tekuće investicije koje mogu da pokriju samo deo troškova za gorivo, dok se ostali deo troškova prevoza pokriva iz cene karata. Zbog toga je svaka plaćena karta korak ka poboljšanju usluga prevoza, a GSP će se truditi da, i u trenutno krajnje teškim uslovima poslovanja, dostigne standard javnog prevoza kakav građani zaslužuju", kažu još u ovom preduzeću povodom pritužbi građana iz Sremskih Karlovaca. (Žarko Bogosavljević-zarko@021.rs)

  • Paja

    15.11.2014 07:14
    Soso
    OK za vase autonomaske ideje, to se slazem, ali ovo nema nikakve veze sa Beogradom. JGSP je gradsko preduzece i ne odredjuje mu niko iz BG kako ce da posluje. Jeste, karta je i do sada trebala da se placa ali su vozaci odbijali da naplate kartu deci.Jedan vozac mi je rekao da je to njihov interni dogovor.
  • darkop@ns

    10.09.2014 12:59
    Неће пешке...
    Наша деца у градовима не могу ни раздаљину између два аутобуска стајалишта да препешаче...

    http://welldonestuff.com/extreme-school-journeys/
  • 06.09.2014 21:46
    Da se ja pitam...
    Da se držimo Zakona i da se borimo za izmenu istog!Naprimer,da prepišemo od mrskih Beograđana:"Према правилнику о јавном градском превозу, ђаци услугу бесплатног превоза користе за време трајања основног образовања. Бенефит остварују ученици који нису старији од 17 година и похађају основну школу, као и они који иду у школе за образовање ученика са сметњама у развоју, а нису старији од 19 година.
    Ђаци прваци путне легитимације могу да изваде на основу поднетог захтева, фотографије не старије од шест месеци и фотокопије здравствене књижице или извода из матичне књиге рођених уз оригинал на увид, или потврде из школe.
    Једном извађена персонализована картица важи до завршетка основне школе, не продужава се, чак се не наплаћује ни њена израда уколико се вади први пут.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti