Greške Poreske uprave Novosađane koštale 6,6 miliona dinara

Da bi se ispravile greške koje je načinila Gradska poreska uprava, Novosađani su za podnošenje žalbi platili 6,6 miliona dinara.
Da bi se ispravile greške koje je načinila Gradska poreska uprava, Novosađani su za podnošenje žalbi platili 6,6 miliona dinara.

Greške su napravljene 2011. godine kada je novoosnovana Gradska poreska uprava od "Informatike" prezuela podatke o stanovima i njihovim vlasnicima. U pokušaju da napravi kompletnu bazu obveznika za porez na imovinu, novoosnovana Gradska poreska uprava je preuzela podatke o stanovima i vlasnicima iz "Informatike". U tom postupku, zbog dupliranja podataka, napravljeno je 30.000 "fantomskih poreskih obveznika".

U naredne tri godine u Poreskoj upravi greške nisu ispravljane, a građani koji su želeli da greške isprave, morali su da plate 450 dinara za podnošenje žalbe, piše "Blic".

Siniša Prekogačić je jedan od onih koji je dobio dva rešenja. Jedan za stan u kojem živi i za drugi, koji ne postoji.

"Dobio sam pogrešno poresko rešenje za nepostojeći stan. Kada sam otišao da se žalim rečeno mi je da grešku mogu da ispravim samo ako platim taksu od 450 dinara. U suprotnom ću biti zaveden kao dužnik, a to može da dovede i do zaplene imovine", kaže Prekogačić.

Oni koji nisu želeli da plate takse i podnesu žalbe, od službenica Poreske uprave, dobili su obaveštenje da mogu da podnesu primedbu, koja je besplatna. Ali, na njeno rešavanje se čeka do dve godine.

"Morate najpre podići obrazac, potom overiti primedbu, pa je onda doneti na šalter da je zavedemo. I da znate, primedbe nisu kao žalbe, rešavaju se bez hitnosti, u proseku za godinu i po, do dve", kaže službenica na šalteru Poreske uprave.

Za tri godine, građani su podneli 21.041 žalbu.

Kako tvrdi Goran Radujev, član Komisije za budžet i finansije Skupštine grada, nedopustivo je da se posle dve godine u bazi Poreske uprave krije toliko grešaka i da su Novosađani prinuđeni da plaćaju taksu, da bi greške bile otklonjene.

"Činjenica je da je Gradska poreska uprava Novog Sada jedini deo javne uprave kom nedostaje ljudi. U njoj je zaposleno duplo manje službenika nego u Kragujevcu. Novosađani bi trebalo da provere da li imaju pravo na povrat novca, ukoliko im je žalba osnovana", kaže Radujev.

  • 05.09.2014 15:15
    Pitanje za nekog ko se razume: Ja sam dobila porez na moju vec deset godina pokojnu babu (a dobio je i novi vlasnik stana). Da ih pustim da i dalje zovu i kasnije tuze moju mrtvu babu, ili moram da i ja uplatim zalbu i sve drugo sto treba?
  • mm

    05.09.2014 14:46
    joj kako lažu
    žalba podneta pre dve godine...još uvek nije stigla na red...zbog ovakvog iskustva verujem da se za primedbu verovatno čeka duže od deset godina...sramota kako iznuđuju novac od građana, a da ne pominjem vreme koje čitava ova procedura oduzima.
  • tu nema boga, nema pravde

    05.09.2014 08:26
    napr*dni strucnjaci u akciji

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti