Sve više švercera u gradskim autobusima

Svaki peti Novosađanin švercuje se u gradskom prevozu, a broj putnika bez karte u stalnom je porastu.
Svaki peti Novosađanin švercuje se u gradskom prevozu, a broj putnika bez karte u stalnom je porastu.

Kako kažu u GSP-u, zbog toga su na najfrekventnijim stajalištima uvedeni kontrolori koji stoje na vratima pa ako putnici nemaju kartu, upućuju ih na prva vrata kod vozača da je kupe.

- Tako se ubrzava i protok putnika jer su sva vrata otvorena i ta mera se do sada pokazala kao efikasna - kaže portparolka Snežana Jaković.

Putnik bez karte dužan je da plati voznu kartu i doplatnu (1.650 dinara u gradskom, 3.050 u prigradskom prevozu). Ukoliko to ne učini odmah, dužan je da na prvoj narednoj stanici napusti autobus i ima rok od osam dana da je plati.

  • 05.09.2014 23:04
    momak ns1
    sveznalica'' taj zakon oni ne postuju, jednostavno. 98 godine bio sam maloletan, nisam imao kartu, i kontrolor me nije hteo pustiti iz autobusa, i jos nije hteo ni vrata od autobusa da otvori, na okretnici 3ke. Mnogi u ns koji su na nekim polozajima taj polozaj, posao, zloupotrebljavaju kako bi druge maltretirali...
  • Zare

    05.09.2014 18:20
    Kod nas stalno vlada nekakvo bezakonje. Ako zakonom nije predvidjeno da kontrolori rade to što rade (ili recimo da Parking servis odnosi automobile)moraju se stvari rešiti na neki način. Promeniti zakon (i Ustav ako treba)ili se mora raditi u postojećim zakonskim okvirima, sa kontrolorom treba da ide policijska patrola u civilu i da ona legitimiše lice koje nije platilo kartu i po potrebi ga zadrži. Država ne sme da toleriše da bilo ko, a pogotovu ne Javna i Javno-komunalna preduzeća, koja su praktično produžena ruka države, ne poštuje zakon. Po meni zakon treba da predvidi da "državni službenici" mogu da legitimišu i zadrže osobu a kontrolori trebaju da dobiju takav status i stvar je rešena.
  • Sveznalica

    05.09.2014 14:56
    Podrzavam sverc u ovoj opstoj nemastini
    http://www.021.rs/Novi-Sad/Vesti/Sverc-u-gradskom-prevozu-zakonom-zasticen.html

    Ovde sve pise,a najvaznije je:

    Kontrolor nema pravo:

    - da legitimiše putnike, to pravo prema zakonu ima isključivo policija i komunalna policija

    - da bude grub ili bezobrazan

    - da pretresa putnika

    - da maloletnicima insistira da mu pokažu dokumenta

    - da prisili putnike da plate kaznu bilo kakvim verbalnim ili fizičkim napadom

    - da naredi vozaču da zatvori vrata da putnik ne bi mogao da izađe napolje

    - da upotrebi bilo kakvu silu da bi sprečio putnika da napusti vozilo do dolaska komunalne policije

    - da na bilo koji način dođe u fizički kontakt sa putnikom, svaki takav čin se tretira kao pokušaj protivpravnog narušavanja slobode kretanja ljudi na javnom mestu

    Ja sam se upravo svake ove stavke nagledao,desilo se i meni,jer sam djak koji 6-og u mesecu nije stigao da kupi mesecnu djacku kartu jer majka nije imala da mi da novac.Pokusali su,lepo sam im i argumentovano odgovorio,nisu mogli nista.Ako su pristojni,lepo,ako su bahati-samo ostro!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti