Na javnom uvidu odluka o zaštiti Tvrđave

Zavod za zaštitu spomenika kulture završio je Predlog odluke o utvrđivanju mera zaštite prostorno kulturno-istorijske celine od velikog značaja Gornje i Donje Petrovaradinske tvrđave s podgrađem i utvrđivanju zaštićene okoline prostorno kulturno-istorijske celine s merama zaštite.
Zavod za zaštitu spomenika kulture završio je Predlog odluke o utvrđivanju mera zaštite prostorno kulturno-istorijske celine od velikog značaja Gornje i Donje Petrovaradinske tvrđave s podgrađem i utvrđivanju zaštićene okoline prostorno kulturno-istorijske celine s merama zaštite.

Ovim je prvi put posle 1948. godine, od kada je Tvrđava prešla pod civilnu kontrolu, napravljen plan očuvanja Tvrđave koji će kada bude usvojen od strane Vlade Srbije omogućiti da se obavi prekategorizacija i "Gibraltar na Dunavu" konačno postane kulturno dobro od izuzetnog značaja.

Prekategorizacija je inače prvi korak ka tome da Tvrđava sa podgrađem jednog dana bude kandidovana na listu svetske baštine Uneska. Odluka o zaštiti obuhvata sve delove kompleksa: Gornju tvrđavu, Hornverk i Donju tvrđavu, kao i delove veštačke padine na Trandžamentu neposredno izvan bedema ka istočnoj i južnoj strani Hornverka ispod koje je sačuvan protivminski sistem utvrđenja.

Okolina Tvrđave koja se stavlja pod zaštitu obuhvata priobalje Dunava s Oficirskom plažom, delovima rukavca i Petrovaradinske ade na severu i Ribnjaka na jugu s pripadajućim delom toka Dunava, delove Trandžamenta s kompleksom grobalja i starom ciglanom na južnoj i jugoistočnoj strani, te delove Petrovaradina: Majur s ulicama Ostrovskog, Pavla Jurišića Šturma, Arčibalda Rajsa, Čajkovskog, Vladimira Gortana, Patrijarha Rajačića, Reljkovićeve, Vlahovićeve, Vere Radišić, Dunavske divizije, te delove ulica Koste Nađa, Augusta Šenoe, Novakove, Preradovićeve, Kačićeve i Mažuranićeve.

Svi zainteresovani mogu dati u pisanom obliku mišljenje na Predlog odluke u Zavod za zaštitu spomenika kulture, Bulevar Mihajla Pupina 22, gde se može videti i dokumentacija.

  • 05.09.2014 15:05
    Hajde ne lelemudite vise o tome. Odavno je trebala i mogla biti na listi unesco, i biti velelepna. Ali oni koji se pitaju, ti previse love u svoje dzepove natrpaju od odrzavanja ovakvog stanja. Ne zamlacujte narod pricanjem prica. Dovidjenja lakunoc.
  • 05.09.2014 13:41
    Za pocetak zabranite Exit da se utvrdi koliku su stetu napravili za za poslenjih 14 godina. Na vesti o "pecurki" samo pljuste komentari, a tvrdjave se sete samo kad je treba unistavati u julu.
  • C

    05.09.2014 11:01
    Ribnjak i gradic
    da li to znaci da ribnjak i Gradic treba da pocnu da se pakuju (tj stanari)?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti