Novosađani podižu kredite da bi išli kod zubara

Novosađani sve češće podižu kredite ili mole zubare za odloženo plaćanje. Dok susedi iz Hrvatske i Mađarske dolaze u Novi Sad da poprave zube, jer im je duplo jeftinije nego u domovini, tek svaki peti Novosađanin ide kod zubara redovno.

Novosađani sve češće podižu kredite ili mole zubare za odloženo plaćanje.

Dok susedi iz Hrvatske i Mađarske dolaze u Novi Sad da poprave zube jer im je duplo jeftinije nego u domovini, tek svaki peti Novosađanin ide kod zubara redovno, jednom do dvaput godišnje. Gotovo polovina, 42 odsto, odlazi kod zubara tek kada zaboli zub, a najveći broj ispitanika u istraživanju Agencije za društveno odgovorno poslovanje kaže da je cena jedan od presudnih faktora.

- Šta mislite zbog čega većina ordinacija u gradu počinje da nudi odloženo plaćanje? Zato što nas čak i stalni pacijenti stidljivo pitaju: može li na čekove ili bar na dve rate - kaže novosadski stomatolog Tihomir Zdravkov..

Iako su novosadske cene godinama jedne od najnižih u regionu pa, primera radi, protetiku plaćamo za 30 odsto manje nego Hrvati i 50 odsto manje nego Mađari, za stanovnike cene su previsoke. Popravke zuba se nekako i plaćaju, jer obično koštaju nekoliko hiljada dinara.

- Stiže mi stari pacijent koji kod mene nije bio poslednjih osam godina. Ima problem sa protezom, popravka košta 12.000 dinara. A on radi za 19.000. Neprijavljen. Kako taj čovek da plati popravku - komentariše specijalista oralne hirurgije Miro Mirković.

Stoga i ne čudi što sve više ordinacija prodaje svoje usluge preko sajtova za kolektivnu kupovinu, uz popuste, ili ogranizuje plaćanje na kredit, čekovima ili na odloženo. Neretko i firme potpisuju kolektivne ugovore i pomažu kreditiranje svojih radnika. Čak i pojedine banke daju specijalizovane kredite za stomatološke usluge, počev od 20.000 dinara, sa kamatom od oko 20 odsto i rokom otplate od 12 do 36 meseci.

Hrabriji Novosađani plitkog džepa rešenje su našli u praski studenata Stomatološkog fakulteta. Određenim danima na Medicinskom fakultetu stomatološke usluge se mogu dobiti gotovo potpuno besplatno, ali pod uslovom da se poverite u ruke neiskusnih studenata i dozvolite im da uče na vama.

Cene zubarskih usluga


Usluga - Državni zubar - Privatnik


Vađenje zuba  -  1.200  -  1.500-2.000
Plombiranje  -  1.500-2.000  -  2.000-2.500
Popravka sa lečenjem  -  2.000-4.000  -  3.000-5.000
Nadogradnja, keramička krunica   -  cena varira*  -  10.000-12.000
Dečje proteze  -  31.500  -  od 30.000
Proteza cele vilice   -  cena varira*  -   od 120.000

  • Tina

    12.04.2020 19:11
    Nemamzube
    Ja ne mogu ni kredit da podignem. Nemam zube I siromasna sam.
  • @komentatori

    08.09.2014 10:23
    ima bitna razlika
    Frizerku i vulkanizera ne plaćam svaki mesec od bruto plate i oni ne dobijaju pare iz budžeta. Naravno da mi je mnogo, koliko kod da košta malo, da platim za privatnog zubara, jer smatram da to treba da pokrije zdravstveni fond u koji svaki mesec uplaćujem sa platom. Ili neka me oslobode toga, pa ću lekarske usluge plaćati kao frizerske i vulkanizerske. U ovoj banana zemlji, bespredmetno je rasravljati o ovakvim stvarima. Zna se kako je ovo uređeno u normalnim zemljama, ali, naši političari se na te zemlje pozivaju samo kada treba da produže penzioni staž i slične stvari.
  • peđa

    07.09.2014 10:01
    naši ljudi će pre platiti frizuru kod frizera 4000 dindži a kod zubara dići kredit za plombu od 1000 dinara i kukati kako su skupi... sramotaaaaa...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti