Niko ne kontroliše sladoled u poslastičarnicama

Kvalitet sladoleda u poslastičarnicama u Novom Sadu niko ne kontroliše, a nadležnost se prebacuje sa jedne inspekcije na drugu, pokazuju podaci koje smo dobili.
Kvalitet sladoleda u poslastičarnicama u Novom Sadu niko ne kontroliše, a nadležnost se prebacuje sa jedne inspekcije na drugu, pokazuju podaci koje smo dobili.

Načelnik Veterinarske inspekcije, Vlado Grubač, kaže za Radio 021 da oni kontrolišu samo industrijsku proizvodnju sladoleda, kao i uvoz i izvoz, a da bi nadzor u poslastičarnicama trebalo i dalje da radi Sanitarna inspekcija.

"Sanitarna inspekcija izbegava svoju obavezu i vadi se na Zakon o bezbednosti hrane. Oni su to radili pre, i trebalo bi i dalje da rade. U Zakonu postoji neka "rupa",  i  podela nadležnosti nije dobro definisana, pa kontrola sladoleda nije dodeljena Sanitarnoj inspekciji, ali nije ni nikome drugom", tvrdi  Grubač.

Sanitarna inspekcija ne sme da kontroliše?
Sa druge strane, načelnik Sanitarne inspekcije, Slobodan Žarkov, ističe da prema Zakonu o bezbednosti hrane, ova inspekcija nema prava da uzima uzorke sladoleda.

"Dok je to bilo u našoj nadležnosti, mi smo uzimali uzorke sladoleda i do četiri puta u toku jedne sezone. Nadam se da će uskoro doći do promene člana o nadležnostima, ali do tada mi nemamo prava da kontrolišemo sladoled. I kada se to promeni, mislim da ćemo moći da uzimamo mnogo manje uzoraka", smatra Žarkov.

Za svaki slučaj, raspitali smo se i u Poljoprivrednoj inspekciji, gde su nam rekli da ne obavljaju ovakva testiranja, i da kontrola sladoleda nema veze sa njima.

"Tihi rat" među inspekcijama

Predsednik Udruženja za zaštitu potrošača, Goran Papović, ističe da Sanitarna inspekcija kao izgovor koristi nejasnoće u Zakonu o bezbednosti hrane.

"Ta "rupa" na koju se poziva Sanitarna inspekcija podrazumeva u stvari da sve što je životinjskog porekla kontroliše Veterinarska inspekcija, i smatraju da time njima Zakon ne dozvoljava da kontrolišu sladolede", kaže Papović.

I dok se inspekcije ograđuju od odgovornosti, najveću štetu trpe građani, smatra Papović.

""Tihi rat" izmeđi Sanitarne i Veterinarske inspekcije se i dalje nastavlja, i to na štetu potrošača. Nikad niko nije ukinuo Zakon o sanitarnom nadzoru, što znači da niko ne brani Sanitarnoj inspekciji da radi svoj deo posla, i niko nije zabranio Veterinarskoj inspekciji, na osnovu Zakona o bezbednosti hrane, da vrši svoj nadzor", naglašava Papović.

Vlasnici poslastičarnica sami mogu da odnesu sladoled na analizu u Higijenski zavod ili neku privatnu laboratoriju, pa se u stvari sistem oslanja na njihovu savest i dobru volju. Međutim, dobijeni podaci su privatni, odnosno nigde se ne objavljuju. Na taj način, građani ne mogu da dođu do informacije kakvog je kvaliteta sladoled koji jedu.

  • MAX

    21.07.2011 08:24
    MALI ZUTI
    A ZASTO NIKO NE KONTRLISE KINESKE RESTORANE I DRUGE LOKALE.DA SE ZNA TAMO GDE SPREMAJU HRANU ZA GOSTE TU SE KUPAJU PERU VES A U NEKIM LOKALIMA I SPAVAJU A NASI SANITARCI UZMU LOVU I NE DOLAZE U KONTROLU POLA GODINE SRAM DA VAS BUDE.
  • emina

    06.07.2010 19:38
    u 'seherezadi' ne odstrane sladoled u koji upadne novcanica (ili vise njih).
    toliko.
  • 02.07.2010 13:01
    heheh
    Dobar komentar, .."obraz deblji od Cernobiljskog betona"a kada se poprica sa nekim ljudima bas se lepo zakljinu u svoje obraze svojih predaka jos iz doba turaka

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti