Tri godine bez novih autobusa

Kada će Gradsko saobraćajno krenuti u novi postupak nabavke autobusa i sistema za elektronsku naplatu karata nije poznato ni nedelju dana od usvajanja rebalansa gradskog budžeta, kojim su povećana izdvajanja za to preduzeće.

Kada će Gradsko saobraćajno krenuti u novi postupak nabavke autobusa i sistema za elektronsku naplatu karata nije poznato ni nedelju dana od usvajanja rebalansa gradskog budžeta, kojim su povećana izdvajanja za to preduzeće.

Kako je za Radio 021 rečeno u Gradskom saobraćajnom, to pitanje bi trebalo da se reši na sednici Upravnog odbora, ali ona još nije zakazana. Za činjenicu da gradski prevoznik tri godine nije nabavio ni jedan novi autobus, te da je propalo nekoliko pokušaja uvođenja sistema elektronske naplate karata, član Gradskog veća zadužen za saobraćaj, Siniša Bubnjević, kaže da GSP jednostavno nije imao sreće.

"Prvo treba da znate da uopšte slika u sadašnjoj Srbiji više ne izgleda isto kao pre dve ili tri godine. Ili recimo pre pet godina kada su nabavljeni neki autobusi od čuvene firme koja više ne postoji. U to vreme je gradska vlada bez razmišljanja kupila "ikarbusove" autobuse, štiteći neku domaću industriju koje ustvari nema. Mi imamo karoseriste, kao što je "Neobus" ili kao što je "Ikarbus" nekada bio. U krajnjoj liniji, kvalitet tih autobusa Novosađani dobro osete, a pogotovo vozači. Već sam spominjao da su se dva samozapalila", kaže član Gradskog veća zadužen za saobraćaj i ističe da "ikarbusovi" autobusi duplo brže propadaju od vozila koje je na "volvo" šasijama radio novosadski "Neobus".

Bubnjević dodaje da će se u predstojećoj nabavci kupovati i manji autobusi, jer ima ulica kroz koje konvencionalni ne mogu da prođu. Takođe, nabavljaće se autobusi na gas, koji su skuplji, ali čije je gorivo trenutno tri puta jeftinije od dizela. "Što će reći da u eksploataciji, u odnosu na broj kilometara, 10 autobusa mogu da kupe sledeće godine dva i po do tri autobusa, što ne možete ni sa jednim dizelom da uradite", kaže Bubnjević.

Podsetimo da je Gradsko saobraćajno preduzeće u maju angažovalo beogradsku konsultantsku kuću "Tender konsalting grupu" radi pružanja stručnih usluga, zato što je pred gradskim prevoznikom nekoliko tenderskih postupaka koji su po predmetu nabavke veoma složeni. Reč je pre svega o nameri gradskog prevoznika da u dogledno vreme realizuje postupak javne nabavke opreme za ugradnju elektronskog sistema naplate prevoza. (D.S.)

  • gradjanin9

    03.07.2010 18:05
    lapalu
    oce li se bugi i koki vec dogovoriti, da im sef zna sta rade i kako nas sramote odavno bi ih smenio...
    neso urazumi se brukaju nas

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti