Vodovod: Voda ne može biti uzrok meningitisa

Poslednjih mesec dana, od kad je proglašene epidemija meningitisa u Novom Sadu i ustanovljeno da je najveći broj obolelih iz Sremske Kamenice, pojedini Kameničani sumnjaju da je voda koju piju neispravna.
Poslednjih mesec dana, od kad je proglašene epidemija meningitisa u Novom Sadu i ustanovljeno da je najveći broj obolelih iz Sremske Kamenice, pojedini Kameničani sumnjaju da je voda koju piju neispravna.

Sumnja da se u vodi za piće krije uzrok meningitisa, javila se kod Nenada Gračanina iz Kamenice, čije je dvoje dece bilo zaraženo ovim virusom. Prvo mu je bilo sumnjivo to što su lekari u lokalnoj ambulanti vodu pomenuli kao mogućnost zaraze, a potom i način snabdevanja ovog naselja vodom.

"Problem koji je napravio sumnju je to što se naše naselje snabdeva vodom iz prelivnog bazena, koji se nalazi na putu za Glavicu, naselje Marko Orešković" tvrdi stanovnik Kamenice.

Vodovod: voda je ista za sve i redovno se kontroliše

Vršilac dužnosti tehničkog direktora Vodovoda Nikica Ivić kaže da to nije tačno i da se Kamenica snabdeva kao i grad iz sistema Vodovoda,  koji distribuira čistu, pitku vodu, koja se redovno kontroliše. "Cela Kamenica se snabdeva direkt, generalno sa rezervoara Trandžament, odakle voda ide za jedan deo Kamenice, za Popovicu i tako dalje. Drugi deo se prepumpava za Čardak, odakle dobija gravitacijom unazad i naselje Marko Orešković" objašnjava Ivić.

On naglašava da to nema nikakve veze sa bunarima, i da je problem to što Kameničani tvrde bilo bi usko vezano za samo za određene ulice.

Međutim, Nenad Gračanin iz Kamenice, kaže da se i radi o samo nekoliko ulica ovog naselja. "Neka se samo uzmu kartoni prijavljenih, koji su primljeni na infektivno odeljenjegde stanuju? Odmah će se ustanoviti da je tri četvrtine njih iz našeg naselja, odnosno iz tri ulice" priča on.

Gračanin kaže da se u naselju stvara panika i da on, kao i njegove komšije piju isključivo flaširanu vodu. Ono što on traži jeste samo to da neko zvanično kaže uzrok epidemije meningitisa i da li zaista ima veze sa vodom za piće.

Vukadinov: problem je samo inficirana voda u dečijim bazenima

Načelnik Infektivne klinike Jovan Vukadinov potvrdio je za naš radio, ono što je i ranije izjavljivao, da je uzročnik Koksaki virus i da su problem dečiji bazeni. "Najčešći je problem što se ne peru, deca se ne istuširaju pre ulaska u vodu, neka čak i mokre. Sve to može da inficira vodu koju često i progutaju" kaže Vukadinov.

Da bi se otklonile sumnje da se Kamenica snabdeva neispravnom vodom, Vodovod može uraditi vanredne analize kvaliteta u njihovoj laboratoriji, ali i u Higijenskom zavodu. Kako kažu u ovom preduzeću, mogu samo da očekuju rezultate iste kao i pre - da je voda ispravna.

Tokom vikenda zabeleženo je pet novih slučajeva virusnog meningitisa i na Infektivnoj klinici trenutno  leži 21 osoba sa ovom dijagnozom. Uglavnom su u pitanju deca, ima ih i iz Kamenice i iz okolnih mesta. (Vanja Đurić)

  • VJ

    09.07.2010 22:02
    тужба?
    Xеxе предмет тужбе? Водовод је толико богат да може да тужи све који га блате?
    Мало не смотрена изјава, ако је то стварно прави претставник водовода, мада сумњам.

    Са друге стране, не знам ко је професор Вукадинов, али знам да је новосадска вода увек била добра. Ко не верује (као Ненад и Елнса), нека носе узорке на теxнолошки факултер на анализу. Ако неко и даље сумња, нек пије флаширану.
  • Davor Santrač, ViK

    08.07.2010 12:41
    @Nenad - Bilo je dosta....
    Prinuđen sam da se obratim ovim putem i potvrdim ono što sam i rekao javno u izjavi za Radio 021 - novosadska voda nije opasna za zdravlje.Uostalom, autoritet profesora Vukadinova očito nije dovoljan...
    Uz dužno razumevanje potresenosti roditelja zbog bolesti dece, svako sledeće javno izneseno, neutemeljeno ugrožavanje ugleda JKP "Vodovod i kanalizacija" biće predmet tužbe.
    Danas radnici Zavoda za zaštitu zdravlja uzorkuju vodu kod Vas u kraju, a po objavljivanju rezultata očekujem od Vas i da se javno izvinite.
  • nenad

    08.07.2010 07:03
    za novosadjanina
    ne znam odakle si ali evo ja ti nudim da dodjes i povedes decu kod mene.... Nudim ti da tvoja deca piju vodu kod mene. Da vidim da li ces smeti da rizikujes zdravlje svoje dece.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti