Pavličić: Spens - manje radnika, niže cene zakupa
Rukovodstvo Spensa najavilo je otkaze za deset odsto zaposlenih, kao i nov način raspodele slobodnih poslovnih prostora. Gradonačelnik Igor Pavličić, dao je ovom preduzeću rok da do kraja leta da osmisli novi koncept poslovanja.
Broj zakupljenih lokala na Spensu drastično se smanjio, a sve više zakupaca odlazi u jeftinije centre poput Merkatora. Zbog toga je gradonačelnik Pavličić zatražio da cene budu smanjene, zajedno sa brojem zaposlenih. Kako je on ocenio, poslovanje Spensa ne odgovara izazovima današnjice, a sva zarada ovog poslovnog centra odlazi na plate mnogobrojnih radnika.
"Ako ljudi ne mogu da plaćaju zakup, ne može se cela politika javnog preduzeća svoditi na to da teret prebace na zakupce. Novac građana Novog Sada više ne možemo trošiti na bilo čije plate, troškove i neracionalno poslovanje", rekao je on.
Pavličić kaže da će grad pomoći u isplati socijalnog programa za Spens, ali i za javna komunalna preduzeća poput "Stana" i "Gradskog zelenila". On ističe da promena rukovodstva nije ključno pitanje u ovoj priči, već je akcenat na poslovanju.
Kaprocki: menjamo način poslovanja
Direktor Spensa, Zvonimir Kaprocki, najavio je da će ovo preduzeće postupiti u skladu sa zahtevima Grada. Kako on kaže za Radio 021, biće otpuštena desetina od postojećih 316 radnika, ali tek kada bude rešeno pitanje socijalnog programa. "Smatramo da može da se smanji broj ljudi bez ugrožavanja posla i kvaliteta usluga, a planovi za socijalni program biće definisani na rebalansu u septembru", rekao je on.
Kao promenu u načinu poslovanja, Kaprocki je naveo novi pravilnik o raspodeli poslovnih prostora. Lokali na Spensu uskoro će se zakupljivati putem licitacije. Slobodni prostori biće objavljivani u oglasima, sa podacima poput mape poslovnog centra i kvadrature. Zainteresovani će slati svoje ponude, a na osnovu njih će se određivati početna cena licitacije.
Kaprocki je za 021 ocenio da će na ovaj način Spens privući nove zakupce. "Na ovaj način broj izdatih lokala će se povećati, cene će se formirati na tržištu, od ponude i potražnje će zavisiti cena za svaki lokal", rekao je on.
Novi pravilnik trebalo bi da bude usvojen do kraja meseca. Kako Kaprocki kaže za naš radio, poslovanje Spensa u ovom trenutku trpi, zbog mrtve letnje sezone i zbog vakuuma koji je nastao jer stari pravilnik o raspodeli lokala ne važi, a novi čeka usvajanje. (Asja Francisti)
Komentari 23
LOZAC
dada
Smrt u BOJAMA
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar