Urbanisti - Most Franca Jozefa treba da zaštiti Podgrađe

Plan detaljne regulacije za izgradnju mosta na stubovima Franca Jozefa biće završen do septembra, a nakon toga bi trebalo da se nađe na jednomesečnom javnom uvidu.
Plan detaljne regulacije za izgradnju mosta na stubovima Franca Jozefa biće završen do septembra, a nakon toga bi trebalo da se nađe na jednomesečnom javnom uvidu. Saobraćaj preko ovog mosta će se odvijati sa Bulevara cara Lazara, denivelisanim ukrštenim putevima sa novosadske i petrovaradinske strane, na kojoj bi izlazio na Preradovićevu ulicu. Kako za Radio 021 kaže Aleksandar Jevđenić iz Zavoda za urbanizam, svrha novog mosta je više zaštitarska, nego saobraćajna.

"Saobraćajna mreža Novog Sada se razvijala upravo preko Varadinskog mosta, Podgrađa i Bulevara Mihajla Pupina. Most Franca Jozefa ne bi trebalo raditi zbog saobraćaja. Njega treba raditi samo zbog ideje o zaštiti podgrađa Petrovaradinske tvrđave", rekao je on.

Kako Jevđenić kaže, most će rasteretiti Bulevar Mihajla Pupina i Ulicu Jovana Subotića i prebaciti saobraćaj na Bulevar cara Lazara. Njemu će na raskrsnici sa Ulicom Stevana Musića biti potrebno proširenje. Međutim, vozila koja putuju prema Sremskoj Kamenici nastaviće da idu starom trasom preko Varadinskog mosta.

Jedan deo prilazne petlje trebalo bi da obuhvati i deo Univrzitetskog parka. Zbog toga je Senat univerziteta izrazio zabrinutost da bi saobraćaj mogao da ugrozi ovaj deo grada. Međutim, Jevđenić tvrdi da bi prilazna petlja trebalo da obuhvati vrlo mali deo parka, kao i da se od boljeg saobraćajnog rešenja ipak odustalo. To se desilo nakon zamerki iz Gradske kuće, budući da prvobitno planirani prilazi zahvataju dve velike građevinske parcele na kojima bi grad mogao da zaradi milione evra. Jedna od njih je u kampusu Novosadskog univerziteta. Prema Jevđenićevim rečima, jedan od kompromisa biće i to da u I fazi radova neće biti izgrađena gornja veza mosta.

"Ta veza mosta, trebalo bi da spoji most sa Kejom. Međutim, bez nje, vozila koja iz pravca Petrovaradina idu ka Keju, moraće da prolaze kroz Ulicu Stevana Musića", kaže on za 021.

Prema poslednjima najavama, novi most bi trebalo da bude izgrađen za tri godine. (Asja Francisti)

Na slici je prikazano rešenje koje je usvojeno i koje ide dalje u proceduru. Zelenom linijom je predstavljen kolovoz prve faze izgradnje. Plavim strelicama su predstavljeni pravci kretanja vozila. Kraci koji zalaze u Univerzitetski park omogućavaju kretanje vozila iz Bulevara cara Lazara na Kej, kao i sa Keja na most.

Žutom linijom predstavljena je druga faza izgradnje i ona omogućava kretanje vozila iz pravca Petrovaradina ka Keju. Dok ova faza ne bude završena, sva vozila koja dolaze sa mosta moraće do Keja da dolaze preko ulice Stevana Musica.

Crvenom bojom označeni su pešački i biciklistički pravci.

  • 14.07.2010 21:52
    nejasnoca
    Gradice se novi most na strim stubovima, to je kao kada bi proteticar na naeobradjene polu klimave zube postavljao parcijalnu protezu...potom nije mi jasno gde ce se put koji vodi ispod Tvrdjave ukljucivati u daljni saobracaj, zna se da postoji vec tunel koji je bio povezan sa mostom FJ, taj tunel se produzava iza ledja Lovotursa i gde misle sada da ukljuce trasu puta, dal na bivsem zeljeznickom nasipu ili ce biti unisten veci deo Petrovaradina,zelenih povrsina.Neka urbanisti odnosno Radio 021 prikaze pravu trasu puta da gradjani vide gde odlazi njihov novac
  • Izzie

    14.07.2010 09:04
    @Lemi
    Da si se potrudio da pogledaš komentar ispod mog, možda bi ti bila jasna upotreba činovničkog "vi" :))) ali za hvatanje sarkazma je ipak potreban malo viši stepen inteligencije. Sledeći put probaj s pravim argumentima (logika, treći razred srednje škole), osim ofucanih fraza po principu "ako nije s nama, sigurno je od ONIH" :) Na to čak nije ni izazov odgovoriti.
  • Da, da

    14.07.2010 08:57
    Znamo mi
    Znamo mi dobro kako stvari funkcionisu. Lopovima za koje radi ova partijska aktivistkinja Izzie nikada nije dosta para i ovaj projekat im omogucava da skinu veliki kajmak u jednom komadu. Nije im uopste vazno sto ce unistiti sumicu kod fakulteta, zagaditi i prekinuti setaliste na keju, dodatno ostetiti tvrdjavu koju su zapoceli rusiti Exitom, saobracajno preopteretiti jedan miran deo grada,...prodali bi oni i rodjenu mamu za proviziju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti