"Donacija" nezakonita

Roditelje koji upisuju dete u prvi razred srednje škole dočekalo je obaveštenje o tome da treba da uplate "donaciju" školi u visini od 2.500 dinara.

Roditelje koji upisuju dete u prvi razred srednje škole dočekalo je obaveštenje o tome da treba da uplate "donaciju" školi u visini od 2.500 dinara.

I prethodnih godina učenici su pri upisu morali da plaćaju takozvani "školski dinar", roditelji su nezadovoljni, ali uglavnom plaćaju, navodi slušalac našeg radija.

"Prilikom upisa došao sam sa detetom u školu gde nas je na vratima dočekalo obaveštenje da pored svedočanstva i ostalih dokumenata  treba uplatiti i donaciju od 2.500 dinara. Roditelji plaćaju i ne bune se jer znaju da postoje posledice,  ja sam i ranije imao probleme sa detetom i znam kako je prolazilo u školi zbog toga. Insistirali su i ranije da se plaća iako nije obavezno, zvali smo i inspektora i on je rekao da nismo u obavezi da platimo, ali ako ne platite dođete u sukob sa profesorima i onda dete trpi", kaže slušalac.

Načelnik školske uprave Petar Viđikant kaže za naš radio da je odluku o visini donacije doneo Aktiv direktora srednjih škola, ali da roditelji nisu u obavezi da plate ovaj iznos.

"Zakon to ne prepoznaje u tom direktnom smislu i to nije obavezujuće,  ali ako postoji odluka saveta roditelja, i ako su se roditelji saglasili, onda treba da se plati. Ono što meni smeta je što se svake godine vodi medijska hajka na škole zbog te sume, a roditeljima ne smeta da plate deset puta veće iznose za pripreme svog deteta za kvalifikacioni ispit", smatra Viđikant.

Viđikant smatra da 2.500 dinara nije velika suma u poređenju sa novcem koji su roditelji izdvojili da plate privatne časove i pripreme svog deteta za prijemni ispit i navodi da je planirano da škole ovaj novac potroše za biblioteku, osiguranje učenika i štampanje testova. Nezadovoljni roditelji mogu se javiti prosvetnoj inspekciji i prijaviti školu u kojoj imaju problema.

  • majka

    11.07.2010 16:20
    donacije
    Donacije i sponzorstva takode moraju da produ savet roditelja i skolski odbor ,a to se ne radi !!!
  • roditelj

    11.07.2010 16:17
    sta vi svasta pisete !!
    Ljusi,predlog za dacki dinar po zakonu morad proci glasanje na savetu roditelja.Ako se usvoji ide na skolski odbor pa se i tu odlucije,direktor najmanje treba da trazi,tj.nema zakonsko pravo da trazi novac od roditelja.Naravno direktor ko direktor radi sta hoce.Evo vam primer ,u osnovnoj skoli u Petrovaradinu ,desio se slucaj pedofilije ,za nastavnika celo mesto zna da je bio alkoholicar,to znaju i deca ,dzaba sve price i svedocenja ,ljudi koji ovde zive su napravljeni budalama,direktorka je izjavila da nije ni za sta odgovorna iako u zakonu o osnovnom obrazovanju stoji da je za stanje skole i ponasanje zaposlenih iskljucivo odgovoran direktor,lepo joj je prosao mandat ,zvizduce po skoli i smeje se ljudima u brk,a naravno inspekcija sve zataskala i izjavila da u skoli nema nikakvih nepravilnosti i da je sve sjajno .A stiglo je na desetine prijava! Postavljen novi direktor koji je jos gori,to ima odgovara,Tako prolazi i ovo sa dackim dinarom.Roditelji ,malo se osvestite pa ti nastavnici od nas zavise ,a uce nasu decu!!!
  • mila

    10.07.2010 19:06
    konfuzno
    Svake godine ista priča. Ministri podilaze roditeljima govoreći da školski dinar nije po zakonu, direktori iznađu načina da uobliče formu plaćanja, a onda sve ide preko leđa razrednih starešina kojima se u ruke stavlja vruć krompir i koji moraju da se nadmudruju s roditeljima. Problem je u tome što škole ne dobijaju dovoljno novca raspodelom iz budžeta, pa onda direktori moraju da se snalaze kako znaju i umeju.Neki roditelji plaćaju, neki to odbijaju pozivajući se na ministra i Zakon, a svi bismo voleli lepe škole,moderne kabinete,savremena učila i ,naravno,obezbeđenje. Nažalost, ne može i vuk biti sit i ovce na broju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti