FOTO: "Ban Bank" premijerno u Novosadskom pozorištu

Predstava "Ban Bank", koju po delu Jožefa Katone režira Andraš Urban, biće premijerno izvedena danas, 25. novembra, u Novosadskom pozorištu/Ujvideki sinhaz.
Predstava "Ban Bank", koju po delu Jožefa Katone napisanog 1819. godine režira Andraš Urban, biće premijerno izvedena danas, 25. novembra, u Novosadskom pozorištu/Ujvideki sinhaz.

 

U predstavi igraju: Silvia Križan, Arpad Mesaroš, Emina Elor, Agota Ferenc, Terezia Figura, Gabriela Crnković, Aron Balaž, Atila Mađar, Daniel Husta, Daniel Gomboš, Zoltan Širmer, Atila Nemet i Gabor Pongo.

"Ban Bank" Jožefa Katone, uz Madačevu "Čovekovu tragediju", najznačajnije je delo mađarske dramske literature u 19. veku. To je istovremeno ljubavna priča puna spletki, zavođenja i ljubomore, ali i istorijska drama, ozbiljna kritika o privatnim i državnim dužnostima, pa i snažna propaganda protiv vladajućeg sistema stranaca iz austrijske vlasti.

- Do sada sam se nekoliko puta bavio velikim delima srpske književnosti, "Koštanom", "Banović Strahinjom", "Sabirnim centrom", a evo sada se skoro istim temama bavim, polemišem sa njima, iz, uslovno rečeno, drugog ugla. Sve je krenulo skoro iz šale, kao, ajde da se ja pozabavim jednim "svetim delom" mađarske dramske literature koje se inače smatra pomalo demode, da ima dosta težak jezik, složen način priče. To je zapravo mađarski Hamlet, mada je priča mnogo ispolitizovanija od Šekspirove. I sve to bio je svakako jedan od motiva da ga radim - kaže reditelj Andraš Urban.

- Kako ja razumem Urbanovo čitanje ove istorijske drame, poenta je u tome da se ukaže da su sve političke intrige iste, da se u politici sve može, kako se čovek može uvući u koloplet okolnosti koje mogu da ga unište kao osobu, kako svaki, pa i najmanji trenutak nepažnje, vodi čoveka u propast ako se uhvati nekog političkog kola. Tu je sve nečisto i nečasno, nema niti jedne čestite osobe. Komad je napisano vrlo slojevito, lepo se vidi da ništa nije sveto - kaže jedna od glumica Silvija Križan.

Premijera je 25. novembra u 19h.

  • 25.11.2014 11:53
    Fan
    Ova Silvija je genijalna glumica

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti