Ponovo štrajk zaposlenih u JKP "Put"

Radnici JKP "Put" najavili su za danas štrajk upozorenja.
Radnici JKP "Put" najavili su za utorak štrajk upozorenja.

Kako su za 021 rekli radnici, uprava nije ispunila obećanja nakon poslednjeg protesta pa plate i dalje kasne. Navode i da će ukoliko štrajk upozorenja ne bude imao efekta, uslediti potpuna obustava rada.

U Upravi preduzeća za sada nismo dobili komentar povodom nove najave štrajka.

Inače, račun JKP "Put" se već 35 dana nalazi u blokadi zbog duga od 22,333,107.86 dinara. Prethodno je takođe duže vreme bio u blokadi. Od početka godine do danas, račun Puta je bio 188 dana u blokadi.

Poslednji štrajk radnika je bio krajem oktobra, ali se odustalo od generalnog štrajka. Tada je postignut je sporazum da se isplati prvi deo avgustovske plate, a da se drugi deo isplati najkasnije do 15. novembra. Takođe je traženo da se buduće isplaćuje minimalno jedna zarada na mesečnom nivou, da se uz svaku zaradu isplati i najmanje jedan putni trošak, da se isplati regres za tekuću godinu do 31. decembra i da osnivač usvoji novi cenovnik za 2015. godinu. Ipak, isplata plata ponovo kasni.

Inače, pre nekoliko dana je iz Gradske uprave potvrđeno da se sprema otpuštanje 53 radnika uz otpremnine. Međutim, ovim se neće rešiti problemi sa radnom snagom u Putu, jer među oko 390 zaposlenih većinu čini administracija, s tim da preduzeću nedostaje 30 fizičkih radnika.

"Put" se u teškoj finansijskoj situaciji nalazi već godinama prvenstveno zbog lošeg rukovođenja prethodnih rukovodstva i lokalne vlasti, koje su radove prepuštali privatnim firmama kao podizvođačima, a u preduzeće stalno zapošljavali nekvalifikovani stranački kadar.

  • Slavko

    18.11.2014 09:10
    Molio bih gospodu iz administracije JKP "PUT" da se sami prijave na listu za otpremninu, ako stvarno i istinski volite ovaj grad onda se sami prijavite, gledate kako se terenski radnici prijavljuju i smejete se..razumemo da vam otpremnina neće biti velika jer ste zaposleni od 2008 ali savet je, bolje išta nego ništa..ili bolje da uzmete neki dinar i nađete sebi neko novo zanimanje ili će te kao radnici administracije ići da vozite valjak ili da nabijate tucanik po ulicama.
  • Watson

    18.11.2014 09:01
    @jkp i komunalac
    Vaš dvojica ste očit primer da su zaposleni u JP i definitivno izgubili dodir sa realnošću. Budžet pune mali privrednici a ne "veliki privatnici" tj tajkuni. Oni preko kojih ste se pozapošljavali u JP su dopustili tim privatnicima da ne plaćaju poreze.
  • jkp

    18.11.2014 08:14
    sramota
    Sramota me je da čitam šta "pruvatnici" pišu. pa u privatnom sektoru (realnom) su najveći dužnici koji ne plaćaju poreze, doprinose. Na taj način budžet ne pune građani nego se zadyžuje da bi se pokrio nedostatak. Državna preduzeća ne rade profitabilno (osim zbog prevelikih administracija) zbog ne ekonimskih cena kojima se čuva soc. mir... taki da dragi privatnici... sram vs bilo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti