Igrališta premazana mašću i smeće na Podbari

Stanovnici Podbare godinama ukazuju na brojne probleme kod Almaške crkve, ali nadležni ne reaguju.
Stanovnici Podbare godinama pokušavaju da ukažu na brojne probleme u blizini Almaške crkve, ali nadležni ne reaguju i neprijatnosti se ponavljaju.

Pre nekoliko meseci nepoznate osobe premazale su rekvizite na igralištu pored Almaške crkve mašću, a tragovi su i dalje vidljivi.

Nikada nije utvrđeno ko je rekvizite premazao mašću, ali građani koji žive u zgradi do igrališta tvrde za 021.rs da su to uradila deca.

"Mast su uzeli iz obližnje garaže, koja je sada srušena. Nisu premazali samo rekvizite, već i komšijske garaže, drveće, klupe i zgrade, što se i dalje vidi. Deo roditelja ovde tvrdi da to deca nisu uradila, iako sam ih ja uhvatio na delu. Radi se o prebacivanju krivice, kako nečije dete ne bi odgovaralo", tvrdi Z.K.

Šljunkovito igralište pored Almaške crkve jedino je mesto u kvartu namenjeno deci. Izgrađeno je dolaskom Demokratske stranke na vlast, ali okolno područje nije uređeno i svakodnevni je problem stanovnika Podbare. Prema rečima stanovnika, uveče se u kvartu okupljaju narkomani, a za sobom ostavljaju smeće i špriceve. Čistoća redovno prazni kontejnere (koji su u jako lošem stanju), ali ne skupljaju smeće po igralištu, koje se brzo nagomila.

Takođe, ograda oko Almaške crkve je slomljena, ulične rasvete je nedovoljno, a iz postojeće vire žice. Na zgradi je nacrtan gol, koji mališani koriste za igru, što je rezultiralo da su građani morali posebno da obezbede prozore, ugrađujući debela stakla, mreže i rešetke na prozore.

"Lopte su mi kroz prozor ulazile u stan, staklo mi je napuklo, a uskoro će i mreža", tvrdi Z.K, a njegova komšinica, čiji prozor je tačno ispod gola, kaže da se tokom lepšeg vremena stvara velika buka na igralištu, jer deca nemaju gde da se igraju.

"Ja ne krivim decu, u ovom kvartu nema mesta za igru. Na ulicama su nacrtali terene, a tu se igraju i deca iz obližnjih zgrada. To, pre svega, nije bezbedno", kaže za 021.rs ova građanka, koja nije želela da otkriva ni inicijale.

Između ostalog, u ovom kvartu ne postoji adekvatno parking mesto, već se svako parkira gde stigne, a parking služba svakodnevno odnosi automobile. Deo šljunkovite površine uklonjen je kako bi se stvorilo više mesta za parkiranje, ali i dalje predstavlja divlje parkiralište. Građani kažu da su se u više navrata obraćali mesnoj zajednici, komunalnoj policiji i Čistoći, ali se na otklanjanju problema nikada nije ozbiljno radilo.

Iz MZ "Podbara" niko nije bio dostupan za razgovor, dok iz Lisja, zaduženog za održavanje rekvizita 160 igrališta u Novom Sadu kažu da je igralište kod Almaške crkve uređeno u akciji ovog preduzeća započetoj pre oko tri meseca. "Nažalost, s vremena na vreme, dođe do oštećenja, namernih ili nenamernih, a ne postoji obezbeđenje koje bi ih čuvalo", navodi se u odgovoru ovog preduzeća.

Iz Zavoda za izgradnju grada kažu da se ovakve investicije regulišu godišnjim programom uređivanja građevinskog zemljišta, kao i da je pre dva meseca traženo od svih mesnih zajednica da pošalju spiskove zahteva i problema po kvartovima. Prema podacima ovog preduzeća, MZ "Podbara" nije navela izgradnju parkinga kao jednu od prioriteta za tu oblast, već je samo navedena nabavka ulične rasvete u okviru igrališta.

Međutim, kako navode iz ZIG-a, još uvek nije kasno da Mesna zajednica došalje dopunjen zahtev i ubaci izgradnju parkinga u prioritete, što bi krajem godine bilo razmotreno na sednici Skupštine grada.

Podbara je poznata kao jedan od najzapuštenijih delova Novog Sada. (Gorica Nikolin - gorica@021.rs)

  • starosedeoc

    01.12.2014 08:31
    bahatost
    pedeset godina živim u Bem Lilike kod nas ispred zgrade su bila dva betonska stola na kojima su generacije odrastale i družile, sve dok novi "komšija" sa prvog sprata nije počeo da ih poliva starim uljem i da stavlja staklo od polupanih flaša na njih da bi kao vrhunac svega i porušio ih ! ode sa stolovima deo našeg detinjstva !
  • Mariana

    24.11.2014 01:23
    Kad se naviknu da negde bacaju otpad, tesko ih je od toga odviknuti. Ocisti se, oni opet.
  • ns time

    22.11.2014 11:36
    Ovo nije nikakva retkost.Kada govorim pred obicnim svetom kako je ovaj grad zapusten i prljav,vecina me gleda kao sa Marsa da sam stigla i uopste ne razumeju jednostavne reci.Novi Sad je vise od 20 godina totalno ispusten iz ruku i sada mi se cini da to ima veze sa neznanjem i neradom, a manje-vise sa partijskim knjizicama.Komunalna preduzeca zastala u nekim 80-tim godinama proslog veka kada je Novi Sad imao daleko manje stanovnika i bio mirna palanka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti