Grad će ubuduće planirati sredstva za uspešne đake

Grad Novi Sad doneće Odluku po kojoj bi se, ubuduće, učenici osnovnih i srednjih škola koji postižu najbolje rezultate na takmičenjima stimulisali i novčano nagrađivali.
Grad Novi Sad doneće Odluku po kojoj bi se, ubuduće, učenici osnovnih i srednjih škola koji postižu najbolje rezultate na takmičenjima stimulisali i novčano nagrađivali.

Time bi se oni koji donose najeminentnija priznanja motivisali za dalji rad i ostanak u zemlji, najavio je danas gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, prilikom prijema maturanta Jovine gimnazije Stefana Velje koji je nagrađen na festivalu pronalazaka "Eureka" u Briselu.

Kako saznaje 021, trenutno u budžetu grada nije planiran novac za takvu namenu, ali je uspeh mladog istraživača povod da se ova praksa promeni. Grad zbog toga nije Stefanu dodelio novčanu nagradu, ali je gradonačelnik obećao finansijsku podršku za odlaske na takmičenja u inostranstvo.

"Ovo je primer kako naši mladi sugrađani treba da rade i da budu posvećeni svom talentu. Grad prepoznaje i vrednuje one najkvalitetnije i one koje su svoj život usmerili, ne samo na ličnu, već i na opštu korist i dobrobit", rekao je Vučević na prijemu u Gradskoj kući.

Mladi Stefan Velja kaže da je na pronalasku radio manje od šest meseci, a nada se da će nagrade doprineti dobijanju stipendije za dalje školovanje i proširiti mu vidike, kada je izbor fakulteta u pitanju. On je dodao da će se u budućnosti usavršavati na polju fizike, a da će uvek težiti da kroz svoje projekte i izume doprinosi društvu.

"Moj izum je zapravo naprava koja se poput stenta stavlja u krvni sud, gde ima za cilj da spreči štetu koju bi neki tromb mogao da prouzrokuje u organizmu. Uređaj ima mogućnost da fizički zaustavi tromb koji bi se kretao i da ga potom preko mehanizma koji se pokrene, hemijskim putem lokalno razgradi", kaže Stefan, dodajući da čovek takođe ima informaciju o tome da li se nešto dogodilo u krvotoku, da li treba da se zameni doza leka koji bi razgradio tromb, a uređaj ne bi trebalo da remeti svakodnevni život korisnika.

Podsetimo, Stefan je nagrađen Velikom zlatnom medaljom i ordenom na festivalu pronalazaka "Eureka", a dobio je i nagrade od rumunskog ministarstva za razvoj i inovacije, kao i od moskovskog Instituta za inovacije.  Glavnu nagradu Stefan Velja je dobio u konkurenciji od preko 60 prijavljenih patenata. Značaj pronalaska, koji je namenjen razbijanju trombova u organizmu bio je izložen na Svetskom salonu pronalazaka, istraživanja i novih tehnologija "Eureka 2014" koji je održan u Briselu od 13. do 15. novembra. Patent je, inače, zaveden u nacionalnom Zavodu za zaštitu intelektualne svojine.

Stefan će dalje školovanje najverovatnije nastaviti na prestižnom Kembridžu ili na studijama fizike na PMF-u. (Suzana Stojićević)

  • Helen

    20.11.2014 22:38
    Talentovane mlade ljude treba podrzavati na ovakav nacin kako bi ostali u Novom Sadu, skolovali se i doprineli razvoju naseg grada i zemlje.
  • Ćevara

    20.11.2014 11:35
    Učlani se u SNS...
    i dobićeš plac u Obrenovcu i orden!! To ti je svetla budućnost u Srbistanu!
  • 20.11.2014 07:22
    buducnost
    Mladi kao on su buducnost Srbije,treba ih stimulisati da imaju razloga zasto da ostanu.Treba vise ovakvih inicijativa i to konkretnih kao ova

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti