Dan mladog portugizera danas u Zmaj Jovinoj

U Novom Sadu se danas, 20. novembra, osmi put obeležava Dan mladog portugizera.

U Novom Sadu se danas, 20. novembra, osmi put obeležava Dan mladog portugizera.

Novosađani i turisti će imati priliku da probaju prvo vino od ovogodišnjeg grožđa, mladi portugizer ili svatovac, proizveden u "Mačkovom podrumu" i prisustvuju bogatom kulturno-zabavnom programu. Izvršna direktorka vinarije Đurđica Jojić Novaković kaže za 021.rs da je reč o laganom vinu voćnih aroma, a proizvodi se od sorte portugizer i prvo pristiže od trenutka berbe.

"Neka vina se piju u posebnim prilikama, a ovo je vino koje može da se pijucka svakodnevno bez posebnog povoda, uz ručak, čak i kao aperitiv malo rashlađeno. Lepršavo vino bogatog mirisa, podseća na maline, crveno bobičasto voće, na ružu i nosi tu lepršavost u kojoj se posebno uživa", kaže ona za 021.

Kako za 021 opisuje vlasnik vinarije i osnivač manifestacije Sava Jojić, u pitanju je globalna svetkovina u slavu mladog vina koja je potekla iz Francuske, gde je i nastalo najpoznatije mlado vino, božole. "Upriličićemo lep događaj, gde ćemo sve koji dođu častiti našim vinom. Učestvovaće tamburaši sa fruškogorskim vojvođanskim pesmama, folklorni ansambl sa koreografijama prilagođenim našim prostorima i objavićemo koja je to pesma dobila prvu nagradu na temu vino i ljubav", priča Jojić za 021.

Direktor Turističke organizacije Novog Sada Branislav Knežević ističe da je ova manifestacija prethodnih godina posebno doprinela povećanju domaćih i stranih turista u Novom Sadu.

Mlada vina se po pravilu predstavljaju i toče trećeg četvrtka u novembru, a ove godine to je 20. novembar. Manifestacija Dan mladog portugizera počinje u 17 sati na Trgu slobode, a organizatori pozivaju sve ljubitelje vina i bogatog kulturnog programa da upriliče ovu svetkovinu. (Suzana Stojićević)

  • Sremac

    20.11.2014 09:29
    zasto ne u Irigu ?
    Idealan prostor za prezentaciju mladog vina bi bila "Vinska ulica" u Irigu.Sava Jojic je iriski vinogradar i vinar,pa bi bilo sasvim normalno da on, ovakvu manifestaciju pravi i u Irigu.Puno bi to znacilo za turisticku ponudu opstine Irig.Ocigledno da on tako ne misli ili nema podrsku od iriske lokalne samouprave.
  • ns time

    20.11.2014 09:17
    Probala sam Mackov portugizer.Lep je,pitak.Ni ja nisam strucnjak za vina i imam svoja pravila.Postujem posao somelijea,ali se ipak oslanjam na sopstveno misljenje i ukus.
    Meni se dopada Lambrusco,malo penusavo,crno,ali postoji i roze varijanta.Moja jedina primedba je cena.Prosle nedelje sam donela portugizer iz Budimpeste.Bio je duplo jevtiniji nego nas domaci.
  • Miloš

    20.11.2014 07:46
    Lepa manifestacija, treba se prošetati i posetiti
    IMao sam priliku da se upoznam i pričam sa Đurđicom i Savom i zaista su ostavili veoma lep utisak na mene. Pre svega jer su razumni i vredni ljudi, koji imaju planove, vizije i zaista se trude da nešto učine i budu prepoznatljivi, a time na neki način daju i lepu sliku o našem gradu ili bolje rečeno Fruškoj gori... Svidelo mi se i jer prihvata da priču o vinu ne treba mistifikovati jer ne volim kad ljudi počnu da pričaju o vinu i onda kao u zanosu počnu da lupaju atribute i opisuju svašta...To je pomodarstvo, kojem mnogi danas teže. Za mene koji sam laik, glavno pravilo je da li mi se vino sviđa, da li je za nnjega adekvatno rashlađeno ili ne i osnovno da li ga pijem u dobrom društvu. Ako je tako i ono je samo 'pomoćna alatka' za neko lepo druženje, pesmu, ljubav, ono je dobro, a ako nismo raspoloženi, ako smo zatvorenog srca, onda ništa nema svoj šmek, pa ni vino. Ja sam laik za vino, ali sam probao razna, bez želje da se dublje upuštam i učim o njima. Svako belo vino pijem pomešano sa kiselom, svako, pa šta me briga ako neko misli da ga kvarim, ima svoju čašu, pa nek pije kako mu volja. Ja znam šta meni prija. Mislim da je Sava veoma zanimljiv čovek koji ima znanje, zna da priča i drži pažnju, svestran je i ima autoritet koji potkrepljuje znanjem i iskustvom i želim njihovoj vinarii sve najlepše! Možda bi vinari rekli, dovoljno vlažnosti i obilje sunčanih dana! :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti