Studenti FTN-a napravili "prvi srpski mobilni"

Tvorci "prvog srpskog mobilnog telefona"(skraćeno PST) su Filip Milivojčević i Srđan Stanković, dvojica studenata pete godine Fakulteta tehničkih nauka.

Tvorci "prvog srpskog mobilnog telefona"(skraćeno PST) su Filip Milivojčević i Srđan Stanković, dvojica studenata pete godine Fakulteta tehničkih nauka.

Oni su mobilni napravili u okviru predmeta projektovanja elektronskih sistema na Katedri za primenjenu elektroniku.

- Zasad na ovom telefonu možete da razmenjujete poruke i da razgovarate. Čitav posao uradili smo za mesec dana, mada su neki delovi već bili gotovi. Najveći izazov je bilo napraviti softver za primanje i slanje poziva - rekao je Milivojčević.

Njegov kolega Stanković precizira da je mobilni napravljen iz tri dela, dva modula su dobili od fakulteta, a jedan modul koji spaja ta dva napravili su sami. Za interakciju s korisnikom PST koristi TFT ekran za prikaz sadržaja, unos samog sadržaja obavlja se pomoću tastature, dok govor reprodukuje i ostvaruje pomoću eksternih slušalica s mikrofonom. Kada žele nekoga da pozovu, na glavnom ekranu odaberu ikonicu s telefonom i unesu željeni broj. Isto je i sa slanjem poruka - samo se klikne na simbol SMS.

- Sledeći korak je da izbacimo tastaturu i napravimo ekran osetljiv na dodir, te da sve stavimo u jednu masku. Uradićemo dodatne aplikacije unutar samog menija, od kalendara, vremena i stanja na bateriji, pa polako do krajnjeg cilja, što je Android sistem - objasnio je Stanković.

Prvi srpski mobilni telefon dosad je koštao oko 11.000 dinara, ali u cenu nije uračunat rad njegovih tvoraca.

Vladimir Rajs, asistent na Katedri za elektroniku, kaže da do sada studenti nisu patentirali ovakve izume, već su više bili fascinirani pravljenjem softvera za upravljanje preko mobilnih telefona. - Ovo je pilot-projekat, malo robusnija varijanta, ali polako, sada ćemo ga obogatiti sadržajima i smanjiti. Mogao bi FTN na kaju da napravi i prvi domaći mobilni telefon za široko tržište - najavljuje Rajs za 24sata.

On kaže da su studenti za ovaj završni ispitni projekat dobili desetke. Pored Rajsa, na izradi telefona učestvovao je i asistent Vladimir Milosavljević, dok je profesor na ovom predmetu Miloš Živanov.

  • 21.11.2014 15:11
    Milan NS
    @ Vojislav Seselj: Ne kaže se hlače, nego pantalone.... To možda u nekoj od susednih zemalja...
  • Жељко

    21.11.2014 13:00
    :)
    кад мало размислите...јако тужно...браво момци
  • Vojislav Seselj

    21.11.2014 12:59
    Pa
    Kako ovu skalameriju da stavim u dzep od hlaca?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti