Dom Veternik obilaze inspekcije

Nakon serije istraživačkih tekstova koje je 021.rs objavio o stanju u Domu u Veterniku, danas je uprava doma saopštila da ih je juče posetila vanredna republička inspekcija.
Nakon serije istraživačkih tekstova koje je 021.rs objavio o stanju u Domu u Veterniku, danas je uprava doma saopštila da ih je juče posetila vanredna republička inspekcija prilikom koje su utvrdili "neke manje nepravilnosti u radu" ne želeći da otkriju šta im je konkretno zamereno.

Na konferenciji za medije, koja je sazvana kao reakcija na serijal, direktor doma Zoran Arbutina istakao je da stanje u Domu Veternik uopšte nije toliko loše, iako, kako kaže "ima delova doma kojima je hitno potrebna sanacija, jer je dom poput ovog u Veterniku mesto na kojem stalno postoji nešto što može da se popravi".

On se zatim osvrnuo na činjenice iznete u istraživanju 021.rs o stanju u domu, ističući da je većina njih netačna, ali ne precizirajući šta nije tačno. On se osvrnuo i na izveštaj Zaštitnika građana, odnosno na 12 preporuka koje je doneo 12. marta 2014. godine nakon svoje posete domu krajem prošle godine. Arbutina kaže da je dom sa svoje strane sproveo mere za svih 12 preporuka.

Sa druge strane, Novka Mojić iz Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju, istakla je da su pokrajinske vlasti tek pre desetak dana dobile pomenute preporuke Zaštitnika građana, nakon čega su odmah krenuli sa aktivnostima po pitanju istih, obećavši da će se u predviđenom roku sve preporuke sprovesti.

Takođe, navela je da su preporuke zamenika Zaštitnika građana Miloša Jankovića "u skladu sa evropskim standardima, koji su visoki, a koje Srbija zbog svoje realnosti teško može da dosegne". Ona je navela i da je odgovornost za unapređenje rada i uslova života korisnika u Domu Veternik na nadležnom republičkom Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Na konferenciji za medije su govorili i predstavnici Aktiva roditelja koji su napali novinare za lažno izveštavanje i pokušaje "zatvaranja doma". S druge strane, mediji nisu pozvani u obilazak prostora tako da je i dalje ostalo nejasno kakvi su uslovi u ovom objektu.

Dok su novinari čekali na ulazu u Dom, nekolicina korisnika je prišla i pričala im o užasnim uslovima u kojima žive, sve vreme osvrćući se oko sebe u strahu da ih zaposleni ne bi videli da pričaju sa novinarima. (Gordana Ćosić)

  • 21.11.2014 16:53
    Preterana briga
    Čula sam od prijateljice čija je mama u Domu u Veterniku, da su uslovi za smeštaj starih dobri.
    Naravno da standardi naših domova za stare nisu u rangu istih socijalnih ustanova u bogatim evropskim zemljama jer ovde para nema ni država ni korisnici socijalnih ustanova.
    Onima koji imaju primedbe na uslove smeštaje predlažem da se sami brinu za svoje najmilije koje su smestili u dom i da im na taj način omoguće starost kakvu misle da zaslužuju.
    Ovo tim pre jer su ih smestili u domove mimo njihove volje.
  • gagans

    21.11.2014 15:09
    čekanje
    zašto inspekcija, policija tužilac, ne samo u ovom slučaju nego u svemu u Srbiji čekaju da novinari nešto napišu i objasve u vestima ...
  • 21.11.2014 15:00
    sta ovi paraziti iz pokrajinske traze i koga predstavljaju ??? izadju iz tih zgradurina da se nakad negde uslikaju da znamo da postoje, znamo ali nam je lakse kad ne vidimo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti