Besplatno testiranje na HIV u Novom Sadu i drugim gradovima

Besplatno testiranje na HIV od danas je moguće u Novom Sadu i drugim gradovima u Srbiji.
Besplatno testiranje na HIV od danas je moguće u Novom Sadu i drugim gradovima u Srbiji.

Studentski domovi u deset gradova u Srbiji do 28. novembra nude besplatna testiranja za virus HIV za studente u akciji "Pričaj o HIV-u. Testiraj se na HIV".

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" počeo je akciju dobrovoljnog, poverljivog i besplatnog savetovanja i testiranja na HIV za sve zainteresovane studente u studentskim domovima u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Subotici, Kraljevu, Čačku, Užicu i Boru, u okviru Druge evropske nedelje testiranja na HIV.

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad poziva sve zainteresovane studente na noćno testiranje 26. i 27. novembra u studentskom domu "Slobodan Bajić", od 20:00 dо 23:00 časa. U sklopu obeležavanja 1. decembra, Svetskog dana borbe protiv HIV/AIDS, u petak 28. novembra u zgradi Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata biće organizovan performans.

Javna manifestacija u vidu plesne numere počinje u 9.30 časova, a namera je da ukaže na stalnu diskriminaciju osoba sa virusom HIV. U sklopu manifestacije, biće predstavljeni aktuelni epidemiološki podaci, ali i omogućen razgovor sa Borisom Kovačićem, HIV pozitivnom osobom.

Cilj inicijative je upoznavanje što većeg broja mladih sa karakteristikama virusa, sopstvenim statusom i redukovanje kasnih dijagnoza.

Oko 3.000 osoba u Srbiji živi sa virusom HIV, a svaka treća osoba ne zna da je zaražena. Kod polovine inficiranih dijagnoza se uspostavi prekasno, što odlaže lečenje.

Rana dijagnoza, navode iz instituta Batut, bitno smanjuje rizik od obolevanja i umiranja od AIDS-a, kao i rizik od prenošenja infekcije na druge osobe.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti