Porodica Čura dobija spomen-ploču

Savet za kulturu prihvatio je na današnjoj sednici Predlog odluke o postavljanju spomen-ploče porodici Čura u Novom Sadu.
Savet za kulturu prihvatio je na današnjoj sednici Predlog odluke o postavljanju spomen-ploče porodici Čura u Novom Sadu.

Prema usvojenom predlogu, ploča će biti postavljena na zgradi u Ulici kralja Aleksandra I iz koje su, tokom Novosadske racije januara 1942. godine, Nadežda Čura, rođ. Dimović i Ljubica Sazdanić, rođ. Dimović izvedene i streljane.

Spomen-ploča postaviće se i u znak sećanja na 14 članova porodice Čura, koji su ubijeni tokom Novosadske racije u Čurugu, a od kojih je najmlađa žrtva imala svega 13 godina.

Inicijativu za postavljanje spomen-ploče uputilo je Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat", a prihvaćeni predlog naći će se pred odbornicima Skupštine grada u petak, 28. novembra.

  • Upitnik

    27.11.2014 08:15
    Čura?
    Oprostite na mojoj neobrazovanosti ali ko je Nadežda Čura? Ili Ljubica Sazdanić? Odnosno, zašto se baš porodici Čura postavlja spomen ploča? Ispašće da su fašisti tokom racije u NS ubili samo 14 ljudi. A samo identifikovanih žrtava je 1246 (a u celoj Južnoj Bačkoj još toliko) - nesrećnike čija imena nisu zabeležena ili one koji se vode kao nestali ne računaju . Slažem se da sramni zločin treba ovekovečiti, ali 'ajde onda da stavimo spomen ploče svim žrtvama. Tek tako bi se pravedno odala pošta svima. Ovako ispada da su i u smrti neki ljudi jednakiji od drugih. Osim toga postavljanjem ploča na SVIM kućama žrtava (ili na mestu gde su one stajale) vizuelno bi na prvi pogled bile očite razmere zločina. Verujem da bi kuće bez takve ploče u starom jezgru NS bile izuzetak. Ja se i dan danas sećam priče moje bake o banderama na Temerinskoj - sa svake je visila po jedna žrtva.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti